Sorin Marica: “Preşedintele Iohannis a intrat direct în cursa electorală pentru un nou mandat, fără să-l mai preocupe interesele naţionale ale României”
Președintele Klaus Iohannis susține, în sesizarea transmisă Curții Constituționale pe legea bugetului pe 2019, că guvernul a încălcat legea finanțelor publice, pe cea a responsabilității fiscal-bugetare și tratate ale UE.
Deputatul Sorin Marica, într-un interviu pentru Vocea Hunedoarei, precizează că cea mai importantă consecinţă a contestării Legii bugetului de stat pentru anul 2019 este faptul că toate politicile bugetare finanţate suplimentar sunt blocate.
Legea bugetului de stat a fost contestată la Curtea Constituţională de către Preşedintele României. Care sunt efectele?
Cea mai importantă consecinţă a contestării Legii bugetului de stat pentru anul 2019 este faptul că toate politicile bugetare finanţate suplimentar sunt practic blocate pentru că banii care pot fi folosiţi deocamdată de către ordonatorii de credite sunt pe sumele aprobate în bugetul pe 2018. În această categorie intră nu numai alocaţiile pentru copii şi pensiile majorate, ci toate proiectele care trebuiau demarate în lunile februarie şi martie, incusiv cele ale autorităţilor locale cu finanţare prin Planul Naţional pentru Dezvoltare Locală II sau cu finanţare europeană.
– În declaraţia sa publică, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut între altele că autorităţile locale ar fi primit mai puţin cu 1 miliard faţă de anul trecut sau că educaţia este subfinanţată…
-Nu este deloc adevărat. Bugetul destinat autorităţilor locale a fost majorat cu 4,6 miliarde de lei, iar în 2019 Educaţia a primit cel mai mare buget din istorie: 31,2 miliarde lei, faţă de numai 21,6 miliarde de lei cât i-a alocat Guvernul Cioloş. Este incorect să ştergi cu buretele toate măsurile luate de guvernarea PSD în favoarea oamenilor, în primul rând prin majorarea salariilor cadrelor didactice efecutate în anii trecuţi şi care sunt planificate să continue şi în acest an. La 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare regulamentul de acordare pentru profesori a sporurilor pentru condiţii vătămătoare. Iar în acest an este programat să se acorde şi un sfert din ecartul între salariile prezente şi cele aferente anului 2022, cu speranţa că toate aceste lucruri vor conduce şi la o creştere a calităţii actului educaţional. Din păcate, în acest moment, totul este blocat.
Care credeţi că este motivul principal?
A devenit evident, încă din vara anului trecut, că preşedintele Klaus Iohannis a intrat direct în cursa electorală pentru un nou mandat la Palatul Cotroceni, fără să-l mai preocupe interesele naţionale ale României. Din păcate, cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor lui sunt categoriile sociale cele mai vulnerabile, care depind de alocaţiile bugetare. Dar acest lucru nu pare să îl impresioneze deloc.
Maria Hogman