Propunere legislativă în vederea asigurării drepturilor egale pentru minorii aflați în întreținere
Neplata pensiei de întreținere ce revine copilului, în urma divorțului părinților, stabilită prin hotărâre judecătorească sau act notarial, este faptă supusă sancțiunii.
În vederea asigurării drepturilor egale pentru minorii aflați în întreținere, am susținut în comisii și am votat în Senat o lege prin care a fost modificat Codul Penal, în sensul în care neplata pensiei de întreținere stabilită la notar să poată fi sancționată la fel ca în cazul celei stabilite în instanță, respectiv cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă, conform prevederilor Codului Penal. Situația existentă în prezent trebuia corectată, fiind sesizată și de Curtea Constituțională.
În urma unui divorț constatat fie de notarul public, fie de instanță, conform Codului Civil, dacă părinții și-au dat acordul pentru desfacerea căsătoriei, pot conveni împreună asupra tuturor aspectelor referitoare la:
•numele de familie al copilului;
•exercitarea autorității părintești;
•stabilirea locuinței copilului;
•modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și copil, precum și la stabilirea contribuției fiecărui părinte la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copilului(copiilor).
Întreținerea datorată de părinte pentru un copil se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net, pentru doi copii la o treime, iar pentru trei sau mai mulți copii la o jumătate din venitul lunar net.
Tatăl și mama sunt obligați să întrețină copilul minor, asigurându-i cele necesare până la majorat. După 18 ani, dacă acesta își continuă studiile, îl vor întreține până la terminarea acestora, dar fără a depăși 26 de ani.
În caz de neînțelegere, întinderea obligației de întreținere, felul și modalitățile executării, precum și contribuția fiecăruia dintre părinți se stabilesc de instanța de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.
În concluzie, indiferent dacă se stabilește pe cale judiciară sau notarială, pensia de întreținere în favoarea copilului (copiilor) trebuie să aibă același regim juridic pentru toți copiii, indiferent de cum și unde divorțează părinții.
Potrivit Art. 483 alin(2) din Codul Civil, autoritatea părintească se exercită de către părinți exclusiv în interesul superior al copilului!
Votul final pentru acest proiect legislativ va fi dat în Camera Deputaților.
« Copiii din comunităţi defavorizate, implicaţi în Săptămâna Europeană a Sportului (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) Ce mesaj a găsit Ciolacu în portofelul trimis de Cristian Roșu? »