Meniu Principal

Viorel Sălan: ASUMAREA RĂSPUNDERII GUVERNULUI ESTE O URGENȚĂ NAȚIONALĂ

Situația economică și socială a României de azi este complicată și pentru că au fost adoptate un număr foarte mare de modificări ale Codului fiscal într-o perioadă relativ scurtă. Este complet anormal ca în doar opt ani de zile să fie promovate peste 550 de schimbări prin peste o sută de legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență.
S-a ajuns astfel ca, în Uniunea Europeană, România să aibă cea mai mare impozitare a muncii la cei cu venituri mici şi familiile cu copii. În acelaşi timp, a fost menţinută o impozitare foarte mică, cu uriaşe privilegii fiscale, pentru anumite categorii de contribuabili care câştigă foarte mult. Aşa ceva nu mai poate continua.
În aceste circumstanțe, Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ ce vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii fiscale.
Și sunt câteva aspecte cunoscute de foarte multă lume.
De exemplu, pe drumul către normalitate fiscală, trebuie să dispară firmele care au un singur angajat, un computer şi emit facturi, pentru că e clar că acolo este doar un contract de muncă mascat, pentru a nu plăti taxele pe muncă. Nu mai putem permite profiturile mascate şi externalizate. Nu mai putem accepta ca doar cei mulţi şi fraieri să își plăteasca taxele către stat, iar cei şmecheri, nu.
De aceea Partidul Social Democrat susține integral noul set de măsuri fiscale menite să înlăture aberațiile fiscale și să instaureze o stare de normalitate în domeniul financiar.
A fost de asemenea înțeleasă necesitatea de a reduce cheltuielile bugetare. Și nu este vorba aici despre austeritate. Pentru că am învățat ceva din fosta criză, când s-a făcut o greşeală majoră, tăind salariile românilor. Dimpotrivă, creșterea salariului minim – cel standard la 3.300 de lei, cel din construcții la 4.500 lei – nu înseamnă austeritate. Protejarea pensionarilor cu venituri mici – printr-un pachet de măsuri cu ajutoare anuale pentru categoriile vulnerabile de pensionari – nu înseamnă austeritate. Menținerea cotei generale de TVA și menținerea cotei reduse la alimente și medicamente nu înseamnă austeritate.
Și lista exemplelor poate continua.
Partidul Social Democrat este un partid responsabil care înțelege actul de guvernare nu ca pe o confruntare. Dorim să fim constructivi. Dacă este posibil, dorim să adoptăm decizii politice prin consens cu partenerii noștri de guvernare. Pe cetățeni nu-i interesează agresivitatea și scandalul, ci soluțiile la problemele lor.
Îmi doresc mult ca în primul for legislativ al țării, Parlamentul României, să fie înțeleasă urgența și necesitatea implementării în ritm susținut a măsurilor de politică fiscală propuse de Guvernul Marcel Ciolacu. Îmi doresc să fie exprimat un vot în favoarea acestei reforme fiscale care să înlăture distorsiunile financiare și să avem un sistem fiscal bazat pe echitate, corectitudine şi respect faţă de contribuabilul onest, care îşi plăteşte corect taxele şi de intoleranţă totală faţă evazionişti.
Este singura cale că România să devină într-adevăr o țară europeană și în acest domeniu. Este singura cale ca România să progreseze în continuare și să devină un stat stabil, dezvoltat şi care trebuie să intre într-o logică fiscală normală. Nu avem altă cale decât în interiorul Uniunii Europene.