Meniu Principal

Trecutul care ne oferă prezentul – 151 de ani de la moartea lui Avram Iancu

Personalitatea lui Avram Iancu a marcat ireversibil istoria noastră națională. În fiecare an, la Țebea, în județul Hunedoara, mii de oameni sunt așteptați pentru a participa la festivitățile de comemorare a morții „Crăișorului Munților”. Pentru orice stat modern, celebrarea și comemorarea evenimentelor sau figurilor istorice semnificative reprezintă un pilon de rezistență al comunității, care ne reamintește de trecutul glorios al nației române.
M-am bucurat de promulgarea legii nr. 223/2023, care instituie anul 2024 ca „Anul Avram Iancu”, o inițiativă a deputaților Partidului Național-Liberal pe care am inițiat-o și am susținut-o. Așadar, tradiționalele festivități de la Gorunul lui Horea, organizate la finalul acestei săptămâni, vor fi primele sub egida noii legi care consacră anul 2024 personalității lui Avram Iancu. Cinstirea memoriei lui Avram Iancu este o datorie sacră pe care o avem faţă de înaintaşi, dar mai ales faţă de cei ce vor veni după noi. Figurile marcante ale istoriei noastre, precum Avram Iancu, sunt dovada racordării spaţiului românesc la dinamica evenimentelor europene de la acea vreme, fiind esențial ca tânăra generație să cunoască personalităţile istorice care au luptat ca noi să trăim astăzi într-o ţară cu graniţe proprii şi stăpână pe destinul său.
Într-o lume aflată sub imperiul vitezei și al informației în mișcare, în care tehnologiile se schimbă de la zi la zi, înlocuind din ce în ce mai frecvent umanul cu automatul, interacțiunea cu interfața, multora li se poate părea desuet recursul la istorie. Această abordare este una greșită, în opinia mea. Istoria, arta, folclorul, tradițiile sunt, împreună, elemente care ne dau identitatea colectivă, dar și pe cea individuală, fiecare dintre noi fiind suma experiențelor generațiilor trecute.
Să vorbim despre trecutul nostru înseamnă să vorbim despre prezent cu gândul la viitor!
Deputat Vetuța Stănescu – Președinte PNL Hunedoara


(Stirea urmatoare) »