Ministrul Natalia Intotero – importanța menținerii și promovării identității lingvistice și spirituale a românilor
Delegația Ministerului pentru Românii de Pretutindeni condusă de ministrul Natalia-Elena Intotero a avut zilele acestea, la Roma, întrevederi cu reprezentanți ai mediului asociativ, ai cultelor românești și ai mass-media de limba română din Italia.
În acest sens, ministrul le-a făcut cunoscute celor prezenți liniile principale de activitate ale ministerului, atât inițiativele MRP desfășurate în 2018 cât și proiectele propuse pentru anul 2019.
Totodată, în cadrul întrevederii organizate cu sprijinul Ambasadei României în Republica Italiană, secretarul general Alina Hagima a coordonat o sesiune de formare privind accesarea fondurilor nerambursabile oferite de MRP, ocazie cu care le-a prezentat membrilor comunității românești din Roma, metodologia redactării documentației proiectelor în vederea creării unui dosar eligibil. Întrevederea s-a bucurat și de prezența Excelenței Sale, domnul George Bologan, Ambasadorul României în Republica Italiană.
Agenda vizitei a continuat cu participarea ministrului Intotero la Adunarea Eparhială şi Congresul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (EORI), întrunită sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Centrului Mariapoli P.A.F.O.M., din localitatea Castel Gandolfo (RM), numărul total al participanților ridicându-se la peste 800 de persoane.
În mesajul său de salut celor prezenți, demnitarul român a reiterat importanța menținerii și promovării identității lingvistice și spirituale a românilor de pretutindeni și rolul pe care biserica îl are în realizarea proiectelor educaționale, educația reprezentând un domeniu prioritar pentru MRP.
De asemenea, preoții prezenți au participat și la o reuniune de formare derulată de secretarul general Alina Hagima privind modalitățile de accesare a finanțărilor nerambursabile oferite de MRP.
Demersul are scopul de a-i încuraja pe românii de pretutindeni să depună într-un număr cât mai mare proiecte cu impact asupra comunității, cu accent pe păstrarea identității culturale, lingvistice, etnice şi religioase românești. În perioada imediat următoare, campania de informare privind modalitățile de acordare de finanțări nerambursabile MRP va ajunge la Torino.
Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică din Italia, numărul total de cetățeni români rezidenți în Italia în 2018 era de 1.190.091.