Meniu Principal

Natalia Intotero: Vizite inopinate în centrele de plasament

Am continuat șirul vizitelor inopinate în centrele de plasament. Astăzi am ales Constanța pentru că mâine voi participa la festivitățile organizate pe litoral cu ocazia Zilei Marinei.
Mulți dintre semenii noștri cred că beneficiarii serviciilor centrelor de plasament sunt orfani, dar cei mai mulți au familii care i-au neglijat, abuzat, abandonat sau care nu au avut resursele să îi crească. De aici și suferința atât de mare și rănile de abandon.
Este și cazul celor 14 tineri cu vârste cuprinse între 17 și 24 de ani aflați în grija Centrului de Plasament „Ovidiu” din Constanța, pe care l-am vizitat astăzi.
Am fost plăcut impresionată să găsesc aici curățenie exemplară, personal implicat și tineri care sunt extrem de bine îngrijiți. Îl felicit pe domnul director Tașu Tănase și echipa dumnealui pentru modul impecabil în care se prezintă Centrul de Plasament „Ovidiu” din Constanța.
Felicitări tuturor celor care aduc liniște, bucurie și le oferă o viață bună copiilor instituționalizați!
Aștept cu nerăbdare ca săptămâna viitoare ANPDCA să prezinte centralizarea chestionarelor pe care toate centrele de plasament din țară le-au primit imediat după ce am preluat mandatul de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Vom afla despre punctele tari, dar și despre cele slabe, precum și despre ce oportunități avem asa încât să îmbunătățim activitatea tuturor centrelor de plasament din România și a veni în sprijinul atât a celor care lucrează aici, dar mai ales a beneficiarilor acestor servicii.
Vizitele mele nu se opresc aici. În fiecare săptămână voi trece pragul acestor centre de plasament, alese aleatoriu. Voi da curs oricărei sesizări făcută fie din parte ONG-urilor, fie de la cetățeni și fiecare va fi tratată cu maximă seriozitate, dar mai ales cu rapiditate.
Situația copiilor sub 18 ani este una destul de serioasă, dar nu o neglijăm nici pe cea a tinerilor care împlinesc 18 ani.
Potrivit statisticilor sute de copii abandonați și aflați în grija statului părăsesc anual sistemul de protecție din România, pentru că ating vârsta majoratului. Cei mai mulți dintre tinerii de 18 ani care pleacă din centrele de plasament se confruntă cu probleme legate de integrarea socială, continuarea educației și ocuparea unui loc de muncă.
Aceștia trebuie să știe că statul le oferă un sprijin.
Dacă doresc să părăsească sistemul de protecție tinerii vor primi, până când vor împlini 26 de ani, o indemnizație lunară de 2.870 de lei, o sumă care cu siguranță le va fi de folos pentru a se întreține și pentru a-și construi treptat un viitor solid. Condiția este să meargă în continuare la școală sau să muncească.
Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse


(Stirea urmatoare) »