Meniu Principal

CEREMONIA ÎNSCĂUNĂRII PREASFINȚITULUI PĂRINTE IOAN CA EPISCOP EPARHIAL DE LUGOJ

Joi, 20 iulie 2023, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, la Lugoj a avut loc ceremonia înscăunării PS Ioan ca episcop al Eparhiei de Lugoj al Bisericii Române Unită cu Roma. Greco-Catolică.

Ceremonia a fost condusă, în numele Preafericirii Sale Lucian Mureșan, cardinal al BRU Greco-Catolică și arhiepiscop major al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș a BRU Greco-Catolică, de PS Claudiu-lucian Pop, episcop al Eparhiei Cluj-Gherla a BRU Greco-Catolică, fiind prezenți toți ierarhii a BRU Greco-Catolică: PS Virgil Bercea episcop al Eparhiei Oradea a BRU Greco-Catolică; PS vasile Bizău episcop al Eparhiei Maramureș a BRU Greco-Catolică; PS Mihai Frățilă episcop al Eparhiei București a BRU Greco-Catolică și PS Cristian Crișan episcop auxiliar al Arhiepiscopiei de Alba-Iulia și Făgăraș a BRU Greco-Catolică. Ierarhi greco-catolici de peste hotare au fost prezenți la ceremonie: PS Djura Dzudzak episcop al Eparhiei de Novi Sad (Serbia) și PS Atanasz Orosz episcop al Eparhiei de Miskolc (Ungaria). Deasemenea au fost prezenți ierarhi romano-catolici din țara noastră și de peste hotare.

 

PS Claudiu Pop a prezentat Decretul de înscăunare emis de Preafericirea Sa Lucian Mureșan, cardinal al BRU Greco-Catolică și arhiepiscop major al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș a BRU Greco-Catolică După înveșmântare, întronizare și primirea cârjei episcopale au fost prezentate mesaje. În numele Preafericirii Sale Lucian Mureșan, cardinal al BRU Greco-Catolică și arhiepiscop major al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș a BRU Greco-Catolică a vorbit PS Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei de Alba-Iulia și Făgăraș a BRU Greco-Catolică. Mesajul arhiepiscopului Claudio Gugerotti, arhiepiscop de Rebellum, prefectul Dicasterului pentru Bisericile Răsăritene a fost citit reprezentantul Nunțiaturii Apostolice în România monseniorul Vimpari Tuomo. Andrei Ungar, în calitate de consilier, a transmis mesajul domnului Ion-Marcel Ciolacu prim-ministru al Guvernului României. Secretarul de Stat, Ciprian Olinici, a prezentat mesajul Secretariatului de Stat pentru Culte. În final a vorbit Bogdan Blidariu, primarul municipiului Lugoj. La sfârșit, PS Ioan a adresat tuturor mulțumiri.

În cadrul Eparhiei de Lugoj a BRU Greco-Catolică se află Parohia Greco-Catolică Ruteană din Peregu Mare păstorită de Sfinția Sa părintele Vasile Bojcsuk.

 Dr. Gheorghe Firczak