DEPUTATUL VIOREL SĂLAN: EPOCA TURISMULUI ELECTORAL S-A ÎNCHEIAT
Inițiativa mea legislativă, care stabileşte între altele și că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de zece persoane, a fost promulgată. Despre efectele ei directe am vorbit în declarația mea politică susținută azi:
EPOCA TURISMULUI ELECTORAL S-A ÎNCHEIAT
Alegerile reprezintă fundamentul oricărei democrații. Dar pentru ca alegerile să exprime voința electoratului, ele trebuie să fie libere și corecte.
Cu toții dorim să avem o voce în determinarea viitorului țării noastre și în modelarea vieților în care trăim. Și vrem ca vocea noastră să conteze exact la fel ca a tuturor celorlalți.
Există multe componente necesare pentru ca alegerile să fie libere și corecte. Dar este important să reținem că nu este vorba doar despre alegeri în sine. Există un sistem în jurul alegerilor care trebuie să fie funcțional și transparent.
Evenimente recente au arătat, și nu doar cu o singură ocazie, existența unor riscuri reale în ceea ce privește posibilitățile de a influența rezultatul real al votului electoral. Niciun sistem electoral nu este imun în fața unor astfel de tentative de fraudă.
Inițiativa legislativă a parlamentarilor social-democrați, a carui inițiator principal sunt, promulgată săptămâna trecută de către Președintele României, reprezintă tocmai o modalitate de a îmbunătăți cadrul juridic în vigoare referitor la acest aspect.
Așa cum am arătat și în expunerea de motive, la momentul respectiv, au fost semnalate public situații complet anormale generate de slăbiciuni legislative. Cel mai flagrant exemplu devenit de notorietate a fost constatarea că, anul trecut, la o adresa din Sectorul 3 al Capitalei locuiau fictiv circa 18.000 de persoane. Din păcate, chiar în perioada în care inițiativa noastră parcurgea procesul legislativ, au apărut cazuri la fel de grave. De exemplu, la începutul acestui an, în momentul în care au fost distribuite voucherele pentru energie, tot la o adresa din București, cifra reala a vizelor de reședință acordate era de peste 20.000 de persoane. Și astfel de situații, poate nu la fel de grave, au existat nu numai în București.
Proiectul nostru legislativ a adus mai multe modificări absolut necesare textului Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.
Aș aminti aici, cele mai importante: limitarea la 10 a numărului persoanelor ce pot primi viza de reședință la aceeași adresă de domiciliu, sancţionarea cu amendă a nerespectării acestei prevederi și, de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa persoanelor fizice.
Doresc să mulțumesc celor aproape 130 de colegi parlamentari care mi s-au alăturat ca inițiatori.
Doresc de asemenea să mulțumesc pentru susținere ambelor grupuri parlamentare ale Partidului Social Democrat din cele două Camere.
Noua lege este dovada clară că sunt luate măsurile legislative necesare pentru a garanta un climat de normalitate, obligatoriu pentru orice societate democratică.
« Spitalul Municipal Hunedoara: programul de lucru în cadrul cabinetului stomatologic (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) În atenția cetățenilor Municipiului Deva »