Meniu Principal

Proiect de lege: plata salariilor, pensiilor și ajutoarelor sociale doar pe card

Inițiatorii legii vor solicita retrimiterea proiectului la comisii pentru a se introduce un amendament, astfel încât angajatorul să fie obligat să facă plata pe card DOAR LA SOLICITAREA ANGAJATULUI. Așadar, firmele vor fi obligate să respecte acest DREPT al angajaților (pe care aceștia îl pot exercita sau nu). În plus, legea va obliga băncile să ofere FIECĂRUI cetățean un cont bancar de bază, fără costuri și fără comisioane. *(Până acum această obligativitate era doar pentru cetățenii „vulnerabili financiar”, respectiv cei cu venituri sub 60% din salariul mediu).
  • BNR va fi obligată să realizeze un website, cu acces gratuit, pe care va exista un tabel comparativ privind comisioanele practicate de băncile din România.
  •  Sunt exceptați de la obligativitate cei cu venituri mai mici de 60% din salariul mediu (respectiv 4.073 lei brut, adică 2.400 net) – deci pentru cei mai mulți dintre salariați și pensionari, precum și pentru cei care primesc ajutoarele sociale se menține și opțiunea pentru plata cash.
  • Prin această lege se face un pas în plus în privința educației financiare, pentru digitalizarea (implicit fiscalizarea) plăților și pentru incluziunea financiară a cetățenilor


(Stirea urmatoare) »