Meniu Principal

Mihai Panaitescu – director TAD: “Mă bucur că am reuşit să lăsăm în urma noastră spectacole de calitate”

Ultima lună din an, bogată în spectacole la Teatrul de Artă Deva

“Am marcat Ziua Naţională  în avans, în data de 28 noiembrie, prin spectacolul “Fotograful Unirii” la sediu Teatrului de Artă Deva. Spectacolul este bazat pe realitate, fotograful Samoilă Mârza , fiind identificat prin lucrările sale ca fotograful Unirii. Ideea de bază care ne călăuzește este de a itinera împreună acest proiect atât în orașele importante din România, cât și în diverse capitale europene, împreună cu Institutul Cultural Român”, a afirmat Roxana Olşanschi, actriţă la Teatrul de Artă Deva .Producţia „Fotograful Unirii“ este în regia lui Mihai Panaitescu – cu Eugen Pădureanu, Delia Lazăr, Mihai Panaitescu, iar spectacolul  „Şantaj”, în regia lui Cosmin Creţu – cu Roxana Olşanschi, Laurenţiu Lungu, Viorica Bulgac, Theodor Creţu şi Aurel Răducu Gheorghe, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini“ Galaţi, în 1 şi 2 decembrie.

La începutul lunii ianuarie Teatrul de Artă Deva va prezenta spectacolul “Fotograful Unirii”  comunităţii româneşti din Canada.

În data de 5 decembrie, actorii deveni au fost la Căminul Cultural din Ilia, unde au susţinut două spectacole. Unul pentru cei mici – „Burtiplici şi Tontonici” (cu Roxana Olşanschi şi Cristina Lazăr) şi unul pentru cei mari, „Şantaj”,  adaptare după Ludmila Razumovskaia. Ambele spectacolele au fost foarte bine primite de public.

Spectacolul cu piesa “Contract”

“Contract” –  “un schimb de replici amuzant, intelectual, un dialog despre viață, societate, morală și speranță”

Seria spectacolelor a continuat în data de 9 decembrie, la sediul TAD, cu o nouă reprezentaţie a spectacolului „Contract”, regia Mihai Panaitescu, asistent regie- Marian Stan, distribuţia: Ioana Crăciunescu, Pascu Andreea, Roxana Olsanschi. Evenimentul a fost  organizat de către Asociaţia AlerT în Deva, în cadrul programului „Antrenament Mental – episodul 2“.

“Piesa Contract este o adâncă introspecție în realitatea cotidiană, în sufletul uman, în năzuințele și bucuriile noastre. Dialogul dintre cele două femei este, credem, unul desăvârșit, digerabil, îndrăzneț și agreabil, care va satisface gusturile spectatorilor indiferent de vârstă “ -precizează Mihai Panaitescu , regizor.

A urmat un nou turneu între 10-13 decembrie, teatrul devean poposind pe rând în Bistriţa, Sighişoara şi Mediaş, unde Ioana Crăciunescu, Andreea Pascu şi Roxana Olşanschi au încheiat un nou „Contract“.

În 17 decembrie,  melomanii au asistat la un concert de pian susţinut de profesorul devean Cristian Dumitriu şi invitaţii săi.

“O.N.G. Piano „Modus vivendi” în colaborare cu Teatrul de Artă-Deva și Liceul de Arte „Sigismund Toduță” -Deva, a organizat un Recital Duo pianistic, dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri, susținut de către pianiștii Cristian Dumitriu și Raluca Miclăuș. Au interpretat lucrări la 4 mâini din creația compozitorilor J. S. Bach, Fr.Schubert, M. Reger, S. Rachmaninov, G. Enescu. Cei doi pianiști desfășoară o bogată activitate pianistică atât în țară cât și în afara granițelor țării, iar bucuria revederii cu publicul devean la Teatrul de Artă-Deva a fost un prilej de a sărbători împreună, prin muzică, aniversarea Centenarului Marii Uniri”  a precizat  Roxana Olşanschi, actriţă şi PR la Teatrul de Artă Deva .

Două noi spectacole vor avea premiera la finalul lunii ianuarie

În 21 decembrie, TAD termină în forţă cu un concert Rock and Roll Christmas, susţinut de trupa The Puzzles!

“În această perioadă, s-a lucrat intens la pregătirea a două noi spectacole care vor avea premiera la finalul lunii ianuarie. Este vorba de comedia „Un bărbat şi mai multe femei“, în regia lui Eugen Pădureanu (cu Roxana Olşanschi, Andreea Pascu şi Eugen Pădureanu) şi spectacolul pentru copii „Vestitul Peticilă”. De asemenea, au început repetițiile la comedia „Natasha by Cehov”,  premiera în 16 ianuarie la Teatrul De  Arta  Deva, c u Mariana Risipitu, Marcel Raț, Angela Petrean Varjasi şi Florin Covalciuc. Atenție … cu muzică live”, a declarat regizorul Mihai Panaitescu, directorul Teatrului De Artă Deva.

Iubirea adevărată pentru teatru învinge întotdeauna

13 producții proprii au fost jucate în Deva, dar și în alte județe, unele chiar și peste hotare, fiind foarte bine primite de public.

„ Cred că teatrul are puterea să schimbe persoane și de aceea este necesar să existe într-o comunitate.

Am muncit mult în acest an pentru a putea aduce în fața publicului spectacole deosebite, de calitate. Am avut 13 producții proprii şi am organizat și prima ediție a Festivalului Internațional de Artele Spectacolului „Deva Performing Art Festival’”.  Au fost reprezentații atât în sală, cât și afară, pe stradă. Evenimentul și-a propus să atragă publicul spre fenomenul teatral și artele spectacolului, nu doar localnicii, ci și turiștii, conducând astfel la posibilitatea dezvoltării turismului cultural, de care să beneficieze întreaga comunitate. Am reușit să organizăm și a doua ediție a Festivalului Internațional de Opera și Muzică Clasică „Hunedoara Lirică”. De asemenea am fost parteneri la Festivalul de Tineret (parteneriat cu Ministerul Culturii și Cultelor și Colegiul,,Sigismund Toduță„) ,,Trecut Prezent Viitor”. Am fost onorați să putem fi alături și de copiii cu dizabilități, fiind parteneri în organizarea primului festival de teatru pentru copiii cu dizabilități ,,Unde fugim de acasă” (parteneriat cu ,,Centrul Școlar de Educație Incluzivă Rudolf Steiner’”). Un alt proiect important a fost organizarea primei ediții a „Laboratorului LiricInternațional” care s-a concretizat în producția ,, Nuntă lui Figaro de W.A. Mozart” și „Bastien și Bastienna” de W.A.Mozart.

Teatrul este o artă care supraviețuiește de peste 2000 de ani…

Noi, oameni de teatru, avem responsabilitate față de munca noastră şi față de comunitate  şi mă bucur că am reușit să aducem mai mulți spectatori la teatru şi să lăsăm în urma noastră spectacole de calitate”, a declarat Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva.

TAD este foarte important pentru comunitatea  hunedoreană şi, pe parcursul  anului 2018, ne-a împătăşit multe experienţe frumoase.

 

Maria Hogman

 



(Stirea urmatoare) »