Sălan: Interpelare adresată ministrului Muncii
Reprezentanți ai autorităților locale mi-au prezentat dificultățile cu care se confruntă în ceea ce privește finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav. Cauza acestor dificultăți este procentul în scădere de la un an la altul al alocărilor din bugetul asigurărilor de stat. De aceea am decis să îi adresez o întrebare ministrului de resort:
Stimate Domnule Ministru,
Reprezentanții departamentelor financiare din mai multe primării din județul Hunedoara mi-au relatat despre dificultățile cu care au început să se confrunte de doi ani în ceea ce privește finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav.
În prezent, plata acestor drepturi se efectuează conform Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede la art. 40, alin. (1):
“Autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum și celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigură în proporție de cel mult 90% de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale”.
Dar dereglările financiare produse pe de o parte de pandemie, iar pe de altă parte de explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale au afectat în mod grav și bugetele primăriilor locale.
De exemplu, contribuția bugetului asigurărilor sociale de stat pentru una dintre unitățile administrativ teritoriale a carei situație financiară mi-a fost prezentată a scăzut de la 88% în anul 2021, la 74% în anul 2022. Ca urmare, plata drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav se face cu întârziere.
În aceste condiții nu există nici suficientă predictibilitate la întocmirea bugetelor locale anuale ale UAT.
De asemenea nu sunt clare criteriile în baza cărora se finanțează de la bugetul de stat sumele pentru plata indemnizațiilor și a salariilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap. Poate și din această cauză finanțarea nu apare ca fiind unitară la nivel național.
Față de cele prezentate, aş dori îmi spuneți cum ar trebui să procedeze autoritățile locale pentru a onora aceste drepturi financiare integral și la timp? Apreciați necesară o modificare a cadrului legislativ actual și cum anume?
« Planul de dragare a canalului Bîstroe (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) În atenția cetățenilor Municipiului Deva! »