Romanul unor liceeni
Profesorul Mihai Petre a pregătit generații întregi de elevi cărora le-a format gustul pentru lectură, pentru literatura de bună calitate, iar elevii lui i-au păstrat o frumoasă amintire
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat un eveniment cultural deosebit: lansarea volumului intitulat Tăieri în alb, avându-l ca autor pe scriitorul și cunoscutul dascăl de limba și literatura română Mihai Petre.
Doctor în filologie din anul 1983, profesorul Mihai Petre a scris numeroase studii și cărți de specialitate dedicate toponimiei românești și hunedorene, studii de lingvistică generală și aplicată publicate în reviste de profil și foarte apreciate de către specialiști.
Dincolo de scrierile de specialitate, Mihai Petre este și autorul unui interesant volum de interviuri cu dascăli hunedoreni de ieri și de azi, Interviuri hunedorene, precum și al volumelor Cretă color, inspirat din viața și atmosfera școlii românești, și Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de … Hunedoara, despre viața de ieri și de azi a Hunedoarei, precum și savuroase texte despre oameni și întâmplări din Oltenia.
O carte plină de afecțiune și prețuire față de foștii lui elevi
Volumul Tăieri în alb este inspirat de revederea, după 30 de ani, cu absolvenții Liceului Sanitar din Hunedoara, liceu unde profesorul Mihai Petre a predat limba și literatura română. Este o carte plină de afecțiune și prețuire față de foștii lui elevi, o carte în care dragostea față de profesiunea de dascăl răzbate frecvent. Construit ca un colaj de evocări scrise de cinci absolvente, cartea Tăieri în alb este un dar de suflet pe care dascălul Mihai Petre îl face elevilor săi cărora le-a sădit în inimi dragostea pentru limba și literatura română, cărora le cerea să gândească și să citească, nu să memoreze. Cartea este o oglindă a vieții de licean, cu bucuriile și micile necazuri, cu vacanțele și iubirile din adolescență, ea pune în lumină puternica legătură, miile de fire nevăzute care s-au țesut între dascălul Mihai Petre și elevii săi. Iar acești elevi îi poartă un nemărginit respect pentru felul în care i-a făcut să îndrăgească limba și literatura română, pentru că i-a învățat să gândească, i-a învățat să „comenteze” cu propriile cuvinte o operă literară. Și din această carte se desprinde un adevăr pe care l-am mai observat la cărțile acestui autor: anume că Mihai Petre este un adevărat dascăl, un adevărat mentor, un profesor așa cum ar trebui să fie toți profesorii. Este dedicat profesiei și dedicat, în același timp, elevilor săi.
Pledoarie pentru practicarea profesiunii de dascăl
Întregul volum este o pledoarie pentru practicarea profesiunii de dascăl cu pasiune, cu pricepere, cu dragoste față de elevi. Este o carte scrisă de un dascăl despre elevii săi cărora le-a marcat adolescența, elevi care, odată ajunși oameni în toată firea, cu profesii diferite, îi poartă un respect deosebit și o caldă amintire dascălului lor, Mihai Petre.
Cartea va fi o adevărată bucurie pentru orice cititor, dar mai ales pentru absolvenții Liceului Sanitar din Hunedoara unde profesorul Mihai Petre a modelat atâtea promoții de elevi.
La final, îndrăgitul dascăl a oferit autografe publicului prezent.
Manager,
Ioan Sebastian Bara