Meniu Principal

Viorel Sălan- întrebare adresată ministrului afacerilor interne

În doar cinci săptămâni, Poliția Română a confiscat peste 150 de tone de articole pirotehnice. Chiar dacă a fost o acțiune desfășurată în perioada sărbătorilor de iarnă, cantitatea mi s-a părut extrem de mare și un pericol potențial pentru siguranța cetățenilor. De aceea am adresat o întrebare ministrului afacerilor interne pentru a solicita lămuriri asupra cauzelor fenomenului:
Stimate Domnule Ministru,
Îmi este cunoscut faptul că, la data de 21 noiembrie 2022, Poliția Română a demarat acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII 2022-2023”, pentru creşterea siguranţei cetăţenilor, prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative, generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2022 – 2023.
Până la data de 31.12.2022, fuseseră verificate 1.844 de persoane fizice și juridice autorizate, fiind efectuate 5.380 de acţiuni în complexe, pieţe şi alte obiective. Pe timpul desfășurării acțiunilor, au fost identificate 1.166 persoane fizice și juridice neautorizate.
În urma acestor activități, au fost efectuate 503 percheziții și au fost înregistrate 1.098 de dosare penale, în care sunt cercetate 1.285 de persoane. Au fost constatate 1.249 de infracțiuni și aplicate 302 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 471.950 de lei.
De asemenea, au fost confiscate 153 de tone de articole pirotehnice din categoriile F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 și P2, în valoare de peste 7.800.000 de lei.
Au fost reținute 12 persoane, față de 4 fiind dispusă măsura controlului judiciar.
Sunt rezultate cu totul deosebite și ele merită a fi apreciate la justa lor valoare.
Cu toate acestea, personal, consider cele peste 150 de tone de articole pirotehnice confiscate ca fiind o cantitate extrem de mare de materiale potențial periculoase pentru siguranța cetățenilor. Iar nivelul atins reflectă, după părerea mea, existența mai multor puncte slabe și breșe în actualul cadru legislativ.
Față de cele prezentate, aş dori să cunosc:
– În cursul anului 2022, câte persoane au fost accidentate, în urma folosirii neautorizate a articolelor sau substanțelor pirotehnice? Ar fi utilă de asemenea întocmirea și prezentarea unei statistici din care să rezulte împrejurările în care s-au produs respectivele accidentări.
– Ce încălcări ale legii și câte anume au fost constatate pe fiecare segment al lanțului comercial producător-distribuitor-vânzător-cumpărător?
– Ce diferențe notabile în ceea ce privește nivelul de pericol la utilizare au fost constatate la produsele autohtone, respectiv la cele provenite din import?
– Ce impedimente de ordin legislativ au putut fi constatate până acum?


(Stirea urmatoare) »