LUCRĂRILE COMISIEI PENTRU APĂRARE

O inițiativă legislativă a AUR a fost azi pe ordinea de zi a ședinței Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. Pl-x nr. 750/2022 Propunere legislativă pentru schimbarea regimului juridic al unor morminte de război.
Prin această propunere legislativă se dorește ca mormintele de război, ce ar urma să fie declarate bunuri de interes național, inclusiv cele care sunt administrate de autoritățile locale, ar trebui să fie luate în administrare de către Ministerul Apărării Naționale.
Consiliul Legislativ a avizat negativ proiectul de lege, arătând că declararea unor bunuri ca făcând parte din domeniul public al statului presupune existența dovezii dreptului de proprietate al statului asupra respectivelor bunuri.
Senatul a respins această propunere legislativă.
În intervenția mea, am subliniat faptul că parțial sunt de acord cu inițiatorii ca atunci când vorbim despre înaintași nostri trebuie să le acordăm tot respectul cuvenit pentru sacrificiile lor.
Dar, din punct de vedere juridic, se intră în contradicție cu Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, fiind de natură să creeze vicii de neconstituţionalitate. Trecerea unui bun din domeniul public al UAT în domeniul public al statului se face la cererea Guvernului prin Hotărâre a Consiliului Județean sau prin Hotărâre a Consiliului Local al comunei, orașului sau municipiului.
Nu în ultimul rând, după 1990, Ministerul Apărării Naționale și-a restructurat mult structurile. Astfel încât sunt județe în care nu mai există deloc structuri ale MApN care să poată prelua și activitatea de întreținere a acestor monumente și morminte de război. De fapt în momentul de față există legislația necesară. Ea trebuie doar aplicată.
Am propus un raport nefavorabil care a și fost adoptat.
Un alt proiect dezbătut azi a fost PL-x 729/23.11.202 Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.142/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.360/2002 privind Statutul poliţistului.
Am reamintit în intervenția mea că dat fiind deficitul de personal existent la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv în rândul ofițerilor, în 2022 au fost promovate două proiecte de lege pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind statutul polițistului și respectiv pentru modificarea Legii nr. 80/ 1995. Am subliniat de asemenea că la concursul de master profesional pot participa orice persoane care îndeplinesc condițiile la nivelul ministerului.
La concursul de master organizat în condițiile Legii nr. 360/2002 privind statutul polițistului au fost admiși un număr ridicat de agenți de politie. Circa 92% din locurile scoase la concurs. Astfel, dintr-un total de 75 de locuri, 67 au fost ocupate de agenți, 2 de subofițeri și restul de 6 locuri de civili.
În acest sens se impunea crearea unui cadru normativ care să ofere un nou regim juridic aplicabil agenților. Am mai evidențiat de asemenea faptul că proiectul vizează atât drepturile salariale, modalitatea de acordare a gradului profesional cat și numirea în funcție la absolvire. La acestea de adaugă instituirea interzicerii modificării raportului de serviciu pe o perioadă de 5 ani.
În final am propus redactarea unui raport favorabil pentru forma adoptată de Senat, ce a fost aprobat prin vot.
« BUNĂSTAREA ROMÂNILOR ESTE PRIMA PRIORITATE A PSD (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) Investiție pe fonduri europene la Deva – centru de colectare prin aport voluntar »