Meniu Principal

Ioan de Hunedoara, comemorat la Varna

Delegaţia municipiului aflată la Varna a depus coroane de flori la statuia lui Ioan (Iancu) de Hunedoara aflată în parcul-muzeu Vladislav Varnecik.
„Este un moment de o însemnătate deosebită pentru noi, ca hunedoreni. Mă bucur că am reuşit să ajungem la Varna pentru a cinsti şi aici memoria lui Ioan (Iancu) de Hunedoara. Bucuria mea este întregită şi de faptul că am reuşit să avem alături 13 elevi de liceu din oraş. În condiţiile în care manualele de istorie nu pun nici acum accentul cuvenit pe importanţa familiei Corvinilor în istoria naţională şi europeană, iar familia Corvinilor a avut ca principală reşedinţă Hunedoara, este foarte important ca generaţia tânără să afle cât mai multe informaţii despre aceasta, pentru că ei, tinerii, sunt cei care vor duce povestea mai departe. Corvinii reprezintă o parte importantă a identităţii noastre, ca hunedoreni”, spune primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
La 1444, Regele Vladislav al III-lea al Poloniei , aflat, la vremea aceea, şi pe tronul Ungariei (cu titulatura de Vladislav I) a încercat alungarea otomanilor din Europa răsăriteană. Împreună cu Ioan (Iancu) de Hunedoara, a adunat o armată formată din români, maghiari, cehi, polonezi, sârbi, bosniaci, croaţi şi bulgari în cadrul unei ample campanii militare. Bătălia decisivă a avut loc la Varna, în 10 noiembrie 1444, şi a fost supranumită „Bătălia celor şase naţiuni” (după numărul blazoanelor regale europene care s-au aliat împotriva otomanilor). Pe parcursul conflictului, Regele Vladislav a fost capturat şi decapitat de otomani chiar pe câmpul de luptă. A fost ultima campanie ofensivă de la acea vreme dusă de naţiunile europene împotriva Imperiului Otoman, confruntările ce au urmat fiind unele cu caracter defensiv. Deşi s-au declarat învingători, otomanii au fost nevoiţi să îşi amâne cu ani buni planurile de expansiune spre Europa Centrală şi de Est, preferând să îşi concentreze atenţia asupra Constantinopolului, reuşind cucerirea acestuia la 1453. Ei au fost opriţi, la 1456, la Belgrad, de Ioan (Iancu) de Hunedoara.
Ulterior bătăliei de la Varna, bulgarii l-au numit pe regele Vladislav şi „Varnecik”, după numele oraşului unde a luptat şi şi-a găsit sfârşitul.
Programul zilei a mai cuprins pe lângă întâlnirea oficială de la Primăria Varna (despre care am relatat aici: https://bit.ly/3p8Jn7n ), vizite la Muzeul de Arheologie din oraşul bulgar şi în parcul – muzeu „Vladislav Varnecik”. Liceenii hunedoreni vor mai vizita astăzi şi termele romane de la Varna.
 Grupul hunedorean se va întoarce spre casă, pe traseul urmat şi de Ioan (Iancu) de Hunedoara, după bătălia de la Varna, prin Pasul Rucăr – Bran, Braşov – Sibiu. Pe drum, tinerii vor avea parte de alte lecţii de istorie aplicată (la faţa locului), oferite de dr. Sorin Tincu, directorul Muzeului „Castelul Corvinilor”.


« (Stirea anterioara)