Meniu Principal

Intotero: Fără educație nu există viitor

Pe 11 iunie s-au împlinit 74 de ani de relații diplomatice între Romania și Statul Israel, motiv pentru care Comisia pentru învățământ și Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor desfășoară, în perioada 13-16 iunie, o vizită de lucru la Ierusalim și Tel Aviv.

Relații diplomatice între Romania și Statul Israel

Obiectivele deplasării sunt aprofundarea relațiilor bilaterale la nivel parlamentar, identificarea unor modele de bune practici în ceea ce privește colaborarea dintre administrațiile locale și mediul educațional și demararea unui dialog privind viitorul politicilor publice în domeniul învățământului în contextul post-pandemic. De asemenea, mă bucur că voi avea din nou ocazia să mă întâlnesc cu comunitatea evreilor originari din România.

Programul deplasării prevede întâlniri cu omologi parlamentari, cu conducerea Ministerului Educației, vizite la școli, întâlniri cu comunitatea, precum și o vizită de curtoazie la Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului.

 Întâlnire cu Comisia pentru educație, cultură și sport din Knesset

Am avut un dialog consistent cu doamna președinte Sharren Haskal și ceilalți membri ai comisiei omoloage din Parlamentul Statului Israel, cărora le mulțumesc pentru schimburile excelente. Cu intenția de a înțelege cât mai bine ce putem învăța unii de la alții, am abordat subiecte diverse:

  • Legislația în domeniul educației, atât la nivelul învățământului preuniversitar cât și cel superior;
  • Cadrul de sprijin pentru copiii cu cerințe educaționale speciale (CES);
  • Politicile privind comunitățile din afara granițelor țării (Israelul are printre cele mai bune politici în acest sens, prin Agenția Evreiască, care funcționează încă din 1929. Am vorbit despre finanțare, politici de păstrare a identității în străinătate și despre integrare la întoarcere.

Un punct important din discuție a fost includerea modulului privind Educația Holocaustului în școlile românești începând cu anul școlar 2023-2024, pentru care omologii noștri ne-au mulțumit și ne-au adresat felicitări.

În final, am invitat Comisia pentru educație, cultură și sport din Israel să viziteze România și să continuăm discuțiile la nivel aprofundat.

 Educația din Israel are al doilea buget la nivel guvernamental, după sectorul de apărare

Am discutat punctual cu doamna director general Dalit Stauber din cadrul Ministerului Educației din Israel despre proiectele de prevenire a abandonului școlar și despre politicile privind reintegrarea educațională a copiilor reveniți de peste hotare.

Vă spun sincer că am fost profund impresionată de sistemul de învățământ de aici și îmi doresc, pe termen lung, să implementăm și în România politici educaționale cu impact real și durabil. Am discutat despre posibilitatea unor proiecte comune în viitor.

A venit timpul să acționăm aplicat, iar finanțarea disponibilă prin PNRR prezintă o oportunitate extraordinară de a face pași concreți în acest sens.Bottom of Form

Întâlnire cu grupul parlamentar de prietenie Israel-România și cu domnul Dan Marzuk, secretar general al Knessetului

M-a bucurat discuția cu membrii grupului de prietenie. Parlamentarii israelieni cunosc foarte bine România și țin să le mulțumesc pentru toate inițiativele lor pe plan bilateral, prin care dezvoltăm relațiile dintre țările noastre. Domnul Dan Marzuk, jurist de profesie, este secretar general al Knessetului din aprilie 2022. Are o carieră de apreciat în sectorul public, iar în discuția pe care am avut-o am descoperit similarități administrative între Parlamentul României și Knesset.

Desigur, niciun sistem nu este perfect și am vorbit despre modurile în care procesele legislative pot fi îmbunătățite.

Natalia Intotero, Deputat PSD de Hunedoara

Președintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților

 

 

 

 



« (Stirea anterioara)