Sălan: Lucrări în plenul Camerei Deputaților
Proiect de Lege privind declararea zilei de 24 iunie ”Ziua Iei”
Începând din acest an, Ziua Universală a iei este sărbătoare legală în România. Aşa a decis plenul Camerei Deputaţilor, votând favorabil PL-x nr. 426/2021 Proiect de Lege privind declararea zilei de 24 iunie ”Ziua Iei” .
Şi reprezintă un gest de normalitate pentru că ia a fost şi este un reper de identitate naţională al naţiunii române. De asemenea, ziua de 24 iunie este zi sfântă pentru credincioşii ortodocşi care sărbătoresc naşterea Sfântului Ioan Botezătoru, zi cunoscută de popor ca şi Drăgaica sau Sânzienele, zi care a fost declarată neoficial în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume ca Ziua Universală a Iei.
Propunerea legislativă a fost adoptată cu 221 de voturi “pentru”, 41 de abţineri – toate ale USR.
Camera Deputaţilor a fost camera decizională.
Aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân
De asemenea, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă PL-x nr. 291/2022 Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
Prin modificările adoptate se acordă posibilitatea consiliilor judeţene de a asigura din fonduri proprii subvenţionarea manoperelor de sterilizare a câinilor fără stăpâni aflaţi pe raza unităţilor administrative teritoriale pe care le gestionează. Se stabileşte de asemenea ca responsabilitatea să nu mai fie exclusiv a consiliilor locale. Propunerea legislativă prevede posibilitatea încredinţării acţiunilor de sterilizare gratuită către asociaţii/fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor şi dispun de suportul logistic necesar realizării acestor activităţi.
Propunerea legislativă a fost adoptată cu 255 de voturi “pentru” şi 9 abţineri.
Camera Deputaţilor a fost camera decizională.
Salarizarea personalului plătit din fonduri publice
Un alt proiect de lege important adoptat a fost şi PL-x nr. 21/2022 Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Principala prevedere este cea prin care cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor, indemnizaţiilor de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu o pătrime din diferenţa de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017, de la 1 iulie.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Au fost 206 voturi „pentru”, 52 „împotrivă” şi 8 abţineri.
Viorel Sălan – Deputat PSD