Necesitatea flexibilizării plafonării pensiilor din PNRR
PNRR trebuie flexibilizat în sensul eliminării sau cel puțin creșterii plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii
Adevărul este de partea celor care duc lupta corectă. Din prima zi de guvernare, PSD s-a luptat pentru a înlătura condamnarea pensionarilor la înghețarea pensiilor pe 48 de ani, cum au scris și negociat cu cinism, în PNRR, cei de la USR. Din ce în ce mai mulți lideri europeni, dar și PNL, care inițial se opunea modificării, admit acum ceea ce a spus PSD de la început: PNRR trebuie flexibilizat în sensul eliminării sau cel puțin creșterii plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii
Lideri europeni care sunt în favoarea flexibilizării PNRR în privința pensiilor
Comisarul european pentru Locuri de Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, a afirmat, joi, în întâlnirea cu ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi că, din partea Comisiei Europene, există „flexibilitate” în privinţa ajustării plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, precum şi în legătură cu durata menţinerii unui astfel de plafon. Comisarul european a mai adăugat că stabilirea unui nou plafon ar putea avea loc după finalizarea analizei realizate de Banca Mondială, în baza contractului de asistenţă tehnică pentru implementarea reformei cu sistemul public de pensii din România.
În întâlnirea cu reprezentantul Comisiei Europene, Ministrul Muncii, Marius Budăi a susţinut că, în contextul creşterii preţurilor la energie, alimente şi medicamente, plafonarea cheltuielilor cu pensiile la 9,4% din PIB ar condamna milioane de pensionari la sărăcie severă.
„Suntem de acord să susţinem orice reformă a sistemului de pensii, însă numai dacă o astfel de reformă nu îi condamnă la sărăcie pe pensionari, aşa cum s-ar întâmpla în forma actuală a PNRR”, a declarat Marius Budăi.
Deputat PSD – Viorel Sălan