Mihai Panaitescu , regizor: „Regia de teatru este un domeniu care presupune multă muncă, originalitate, dar şi lucrul în echipă”

Teatrul de Arta Deva a început stagiunea 2018-2019 în forţă, cu 3 premiere !
Astfel în data de 7 septembrie a avut loc premiera piesei „Şantaj„ adaptare după Ludmila Razumovskaia , în regia lui Cosmin Creţu .
Ideile, comportamentele și principiile de viață – mai presus decât ideea de note, teze sau evaluări
„A devenit astăzi o idee axiomatică cea conform căreia investiția cea mai sănătoasă în România ar trebui să fie cea în educație. Dar, chiar dacă ea ar trebui convertită în zero-uri atașate bugetului educației, există un aspect de neuitat: educația NU înseamnă numai materii curriculare, iar școala nu trebuie să fie exclusiv spațiul de predare a acestora. Ci mult mai mult de atât – unul în care ideile, comportamentele și principiile de viață să stea mai presus decât ideea de note, teze sau evaluări.
”Nu există educație, există doar exemplu personal” spunea, cândva marele Gheorghe Țițeica. Iar spectacolul nostru aduce cinci asemenea exemple, adresându-se tineretului, dar și celor care le lasă această lume moștenire. Toți, uniți în jurul unei idei: CÂT DE DEPARTE SE POATE AJUNGE PENTRU O NOTĂ LA BACALAUREAT?„-Cosmin Crețu
Distribuţia: Roxana Olsanschi, Laurenţiu Lungu, Bulgac Viorica, Creţu Theodor, Alecsandru Aurelian Răducu, Bunea Edgar.
Spectacolul cu piesa Contract – a doua premieră
În data de 16 septembrie a avut loc cea de a doua premieră a stagiunii -„Contract„ în regia lui Mihai Panaitescu, asistent regie-Marian Stan. Distribuţia: Ioana Crăciunescu, Pascu Andreea, Roxana Olsanschi.
Mihai Panaitescu: „Piesa CONTRACT este o adâncă introspecție în realitatea cotidiană, în sufletul uman, în năzuințele și bucuriile noastre”
“Contract” – “un schimb de replici amuzant, intelectual, un dialog despre viață, societate, morală și speranță”
„Intr-o lume supertehnologizată, într-un secol în care omenirea s-ar putea instala pe Marte, există încă o meserie arhaică, veche de mii de ani, care va dăinui fără să-și schimbe natura și tradiția: îngijirea bătrânilor la domiciliu.
În CONTRACT, bătrâna de aproape 90 de ani caută o tânără, pentru îngrijire. Face asta printr-un anunț la ziar. Și așteaptă. În urma anunțului se prezintă o tânără de 30 de ani, cu idei moderne despre viață și societate.
Urmează între cele două personaje un schimb de replici amuzant, intelectual, un dialog despre viață, societate, morală și speranță.” ( Dinulescu Denis, scriitor)
„Piesa CONTRACT este o adâncă introspecție în realitatea cotidiană, în sufletul uman, în năzuințele și bucuriile noastre. Dialogul dintre cele două femei este, credem, unul desăvârșit, digerabil, îndrăzneț și agreabil, care va satisface gusturile spectatorilor indiferent de vârstă „ -precizează Mihai Panaitescu , regizor.
„Bani din Cer „ – a treia premieră a stagiunii
Cei ce iubesc teatrul au avut ocazia să vizioneze al treilea spectacol în premieră din cadrul stagiunii 2018-2019 a Teatrului de Artă Deva. Este vorba despre „Bani din cer”, adaptare după Ray Cooney – în regia și scenografia lui Marian Stan.
După succesul piesei „Cu Fundu în două luntri”, regizorul și actorul Marian Stan revine în fața spectatorilor cu o nouă comedie. De această dată, a ales să încredințeze rolurile piesei „Bani din Cer” tinerilor colaboratori ai teatrului devean, absolvenți ai Facultații „Dunărea de Jos” din Galați. „V-aţi întrebat ce aţi face dacă într-o zi aţi găsi în servieta dumneavoastră cu care mergeţi la serviciu (…) o sumă de bani cu care aţi putea trăi liniştit cu familia până la adânci bătrâneţi? Aţi păstra-o? Aţi căuta proprietarul? Aţi anunţa poliţia? Aţi dona banii unei biserici, moschei, sinagogi, templu? Aţi sponsoriza un ONG cu scopuri caritabile? Aţi alege <libertatea> fugind cu banii în Serbia sau Costa Rica? Aţi pune mai presus <dragostea de arginţi> cinstei? Dar ce mai înseamnă cinstea în ziua de azi? Mai recunoaşte cineva când greşeşte? Aceasta e întrebarea! Cam aşa stă treaba şi cu spectacolul ăsta! Şi cine va veni să-l vadă, va aprecia sau nu, în funcţie de propria conştiinţă, dacă protagoniştii au procedat bine sau nu în alegerea făcută!”, a precizat Marian Stan.
Din distribuție fac parte actorii Aurel Gheorghe, Viorica Bulgac, Edgar Bunea ( Bes ), Theo Crețu, Laurențiu Lungu, Laura Tulac și Nicoleta Miron.
„Teatrul de Artă Deva ,prin programul propus, încearcă să se adreseze tuturor categoriilor de spectatori oferind posibilitatea celor interesaţi de artă să se regăsească . Dorim ca, din punct de vedere calitativ, oferta noastră culturală să fie una de excepţie şi astfel să readucem publicul în sala de spectacole” a menţionat Roxana Olşanschi, actriţă şi PR la Teatrul de Artă Deva .
Maria Hogman