Sălan: Regimul juridic al monumentelor istorice din comuna Râu de Mori
Ieri, am adresat o întrebare către ministrul Culturii şi ministrul Finanţelor prin care doresc să fie clarificat regimul juridic de proprietate al monumentelor istorice Cetatea Colţ şi Curtea Cnezială Cândeşti aflate pe teritoriul Comunei Râu de Mori, Judeţul Hunedoara.
Stimate Domnule Ministru,
Am purtat o serie de discuţii cu autorităţile locale din comuna Râu de Mori, judeţul Hunedoara, care mi-au adus la cunoştinţă următoarea situaţie:
Pe teritoriul comunei există două monumente istorice, anume Cetatea Colţ, clasată sub cod LMI HD-II-a-A-034558 şi respectiv Curtea Cnezială a Cândeştilor, clasată sub cod: LMI HD-II-a-A-03428.
Cetatea Colţ a aparţinut familiei Cândea, considerate, până în secolul al XVII-lea, cea mai influentă familie nobiliară din Ţara Haţegului, recunoscută pentru averile şi ambiţiile ei. Însă faima cetăţii a fost adusă de Jules Verne care a scris romanul “Castelul din Carpaţi” inspirat şi de locurile pe care le-a vizitat în Ţara Haţegului.
Din punct de vedere juridic există o documentație topografică, în care Cetatea Colț și terenurile pentru acces, zona de protecție, sunt înscrise în C.F. nr.62803, nr.62804, nr.62805, nr. 62806, nr. 62821, Râu de Mori, propietar tabular fiind Statul Român.
În localitatea Râu de Mori se mai păstrează şi ruinele Curţii Cneziale a Cândeştilor, cu zid de incintă cu metereze şi paraclis, biserică sală cu absidă poligonală, un unghi în ax, boltită de nervuri.
Din punct de vedere juridic, monumentul este înscris în cartea funciară cu CF nr.545 Râu de Mori – Casă și curte, respectiv CF nr. 550 Râu de Mori – grădină.
Cele două monumente se află în stare avansată de degradare, dar Primăria Comunei Râu de Mori nu poate interveni deoarece nu le poate prelua în administrare din cauza neclarităţilor de natură juridică în ceea ce priveşte proprietarul lor.
Clarificarea statutului proprietăţii lor şi realizarea transferului în administrarea autorităţii publice locale ar putea deschide calea restaurării, consolidării şi conservării lor prin deschiderea unei linii de finanţare.
În acest context, vă solicit să îmi comunicaţi care este regimul juridic de proprietate al celor două monumente istorice, aşa cum rezultă din documentele deţinute de către minister, să fie nominalizaţi cine sunt proprietarii de drept şi ce procedură ar trebui urmată pentru a finaliza transferul către autorităţile locale din comuna Râu de Mori, judeţul Hunedoara?
Viorel Sălan – Deputat PSD