Sorin Marica: “ Ar fi o lege bună pentru sănătatea copiilor şi prosperitatea crescătorilor de albine”

Senatul a adoptat un proiect de lege prin care să se acorde miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV
Deputatul Sorin Marica, într-un interviu, precizează că proiectul de lege ar putea avea un efect foarte bun şi în ceea ce priveşte încurajarea şi dezvoltarea apiculturii româneşti.
– Senatul a adoptat un proiect de lege prin care să se acorde miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional. Ce se mai aude despre el?
Este iniţiativa legislativă a parlamentarilor PSD din ambele Camere şi ea a fost într-adevăr adoptată de către Senat. În prezent, proiectul se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor şi, după o primă evaluare, a fost retrimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Îmi doresc un raport suplimentar pozitiv pentru că ar fi o lege bună atât pentru sănătatea copiilor, cât şi pentru prosperitatea crescătorilor de albine
- De ce spuneţi aceasta?
În primul rând, nu mai este un secret pentru nimeni că mierea de albine naturală este un ingredient excelent pentru sănătate, în general, şi pentru sănătatea copiilor, în special. Recomandarea medicilor este ca mierea să fie folosită mai des pentru îndulcirea hranei copiilor. 1-2 linguriţe de miere la 200 de grame de hrană preparată sunt considerate suficiente. Şi, din acest punct de vedere, calitatea mierii este foarte importantă. Este ceea ce susţin mereu producătorii români care îşi doresc o competiţie în care preţul mic să nu fie principalul criteriu, în defavoarea calităţii mierii. În ultimii doi-trei ani, consumul de miere din România a înregistrat o creştere de 15%, până la 500-600 de grame pe locuitor pe an, care este însă de 3-4 ori mai mic decât în Olanda şi Belgia sau cele două kilograme în Germania şi chiar trei kilograme în ţările nordice. Proiectul de lege la care mă refer ar putea avea un efect foarte bun şi în ceea ce priveşte încurajarea şi dezvoltarea apiculturii romaneşti. Şi mă gândesc aici şi la cei aproape 1000 de crescători de albine din judeţul Hunedoara.
- Se sprijină apicultura românească doar pe această lege?
Desigur că nu. Guvernul s-a implicat direct în susţinerea acestei activităţi economice şi prin Programul Naţional Apicol, care oferă ajutor financiar unui număr de circa 5.300 de apicultori. Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru Programul Naţional Apicol, în perioada 2017 – 2019, este de 99,34 milioane de lei, din care suma de 49,67 milioane de lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale. În termeni de performanţă europeană, stăm bine: cu o producţie anuală de circa 22.000 de tone de miere, România se clasează pe locul trei în Europa, acelaşi loc fiind ocupat şi la efectivele de albine. Sperăm la mai bine.