Sălan: Ședința de plen a Camerei Deputaților
Pe ordinea de zi a şedinţei plenului de ieri s-a aflat şi iniţiativa legislativă PL-x nr. 335/2021 “Proiect de Lege pentru aprobarea plăţii cotizaţiei anuale în vederea participării Jandarmeriei Române la Comisia Internaţională de Salvare Alpină (CISA), precum şi pentru completarea anexei nr.1 la Ordonanţa Guvernului nr.41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte”.
Am scos în evidenţă faptul că CISA a fost înfiinţată în Elveţia în 1948 şi reuneşte peste 123 de instituţii militare sau civile din 42 de ţări. Este forul suprem pentru intervenţiile din mediul montan, facilitând experienţa şi oferind expertiză şi recomandări in acest domeniu. Ca urmare a demersurilor făcute de Ministerul Afacerilor Interne încă din 2018 şi ca o recunoaştere internaţională a rolului cel îl au structurile montane ale Jandarmeriei Române,în 2020, conducerea CISA a aprobat participarea Jandarmeriei Române ca membru cu drept de veto. Jandarmeria Română are la nivel naţional 77 de structuri operative, respectiv 73 de posturi de jandarmi, 3 secţii şi un detaşament, funcţionale în 21 de judeţe ale ţării. Jandarmeria Româna are şi un centru de pregătire montan la Sinaia. Totalul efectivelor însumează aproape 600 de jandarmi montani.
Datorită solicitărilor exsistente în momentul de faţă, se vor înfiinţa noi structuri montane, inclusiv în zona cetăţilor dacice din munţii Orăştiei. În perioada 2016-2021, jandarmii au desfăşurat peste 3.000 de acţiuni proprii sau în cooperare, au fost salvate circa 4.000 de persoane. Circa 150 de jandarmi montani au absolvit cursurile de acordare a primului ajutor, astfel că peste 600 de persoane au beneficiat de asistenţă de urgenţă.
Am subliniat în final că proiectul de lege este necesar jandarmilor montani pentru a putea avea acces şi la expertiza structurilor similare din celelalte ţări membre.
Ţinând cont de toate aceste considerente, Grupul parlamentar PSD a votat în favoarea acestui proiect de lege.
Tot ieri, am mai susţinut o intervenţie în plen şi pentru PL-x nr. 420/2021 “Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.96/2021 privind acordarea de sprijin şi asistenţă de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite”.
Am arătat că România a fost şi este un aliat de nădejde pe care te poţi baza la nvoie, lucru constatat de partenerii NATO şi UE şi în anul ce a trecut.
Rezolvarea crizei de securitate din Afghanistan a impus adoptarea unor hotărâri imediate.
România a răspuns pozitiv deciziei Consiliului Nord-Atlantic de a declanşa o operaţie militară pentru evacuarea cetăţenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afghanistan, precum şi a membrilor familiilor acestora.
Operaţia NATO constat, în principiu, în preluarea cetăţenilor afgani din bazele temporare din Kuweit şi Qatar şi relocarea acestora în baze temporare de staţionare pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esenţiale.
Armata României participă la această operaţie de evacuare şi relocare a cetăţenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând din luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni.
Pentru toate argumentele prezentate, Grupul parlamentar PSD a votat în favoarea acestui proiect de lege.
Viorel Sălan, Deputat PSD