305 milioane euro, finanţare pentru Spitalul Regional Cluj
Construcția de spitale noi – atât cu cofinanțare pe fonduri europene clasice, cât și cu cofinanțare din PNRR – este o prioritate a PNL, pe care o respectă şi pentru care depune eforturi în continuare
Guvernele PNL au asigurat cadrul de finanțare pentru spitalele regionale, amânate ani la rând, deşi aveau finanţare europeană
Guvernul Ciucă discuta, ieri, despre proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finanţare (Spitalul Regional de Urgenţă Cluj) dintre România și Banca Europeană de lnvestiții, în valoare de 305 milioane euro.
Continuă, aşadar, efortul Guvernelor PNL, care au deblocat marile proiecte de investiţii în sistemul românesc de sănătate. PNL a asigurat cadrul de finanțare pentru spitalele regionale, proiecte vitale dar amânate ani la rând, deşi aveau finanţare europeană. România a obţinut, astfel, acordul Comisiei Europene pentru partea de fonduri nerambursabile și a semnat contractele de finanțare cu Banca Europeană de Investiții.
Pentru Spitalul Regional Cluj, investiția totală este de peste 500 milioane euro. Pe lângă primii 305 milioane euro de la BEI, Comisia Europeană a aprobat alte 47 de milioane euro, fonduri nerambursabile, pentru construcția și dotarea spitalului regional.
Spitalul Regional de la Iași (850 paturi) trebuie să intre în faza de proiectare, fiind deja semnat contractul de proiectare. Spitalul ar trebui să fie operațional în 2027. Președintele Iohannis a promulgat recent legea de aprobare a contractului de finanțare cu BEI ce prevede un împrumut de 250 milioane euro. Pentru diferență, vor fi folosite fonduri europene nerambursabile și alocări de la bugetul de stat.
La spitalul regional din Craiova (807 paturi) licitația de proiectare a fost lansată în mai 2020. Investiția la Craiova este estimată la 590 milioane euro. La sfârșitul lunii mai 2021, Guvernul Cîțu a semnat un Memorandum pentru contractarea unui împrumut de la BEI de 254 de milioane euro pentru Spitalul Regional Craiova.