Grevă de avertisment în unitățile de învățământ
Profesorii au încetat lucrul timp de 2 ore, între orele 11-13, miercuri, 19 ianuarie, dar au supravegheat elevii, potrivit unei circulare trimise de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
În baza rezultatelor referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, două sindicate au declanșat Grevă de avertisment, cu încetarea lucrului în unitățile și inistituțiile de învățământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. „SPIRU HARET” și F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00.
- În toate unitățile de învățământ care au membri de sindicat afiliati la SPIRU HARET și FSLI, profesorii care au avut ore în intervalul orar 11-13, s-au prezentat la clase, dar nu au ținut orele.
- Profesorii care nu au avut ore între orele 11-13, au fost prezenți în unitățile de învățământ.
- Personalul nedidactic auxiliar nu a desfășurat activitatea timp de 2 ore, dar a rămas la locul de muncă.
Protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat în ultima lună. Ei cer:
“1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
- Alocareaprocentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
- Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie,prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
- Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncăprevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
- Plata orelor suplimentarepentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
- Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.”
Sorin Cîmpeanu consideră că revendicările profesorilor sunt justificate
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu recunoaște că revendicările profesorilor sunt justificate. El spune că la rectificarea bugetară s-ar putea găsi soluții pentru plata salariilor cadrelor didactice, la nivelul stabilit prin lege.
În valoare absolută, bugetul Ministerului Educației destinat cheltuielilor de personal a crescut cu peste 1,1 miliarde lei, în raport cu execuția pe anul 2021: de la 20,4 miliarde lei la 21,5 miliarde lei.
Sorin Cîmpeanu este convins că la momentul rectificării bugetare, în condițiile creșterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluții de acoperire a obligațiilor asumate.
De asemenea, el a precizat că Ministerul Educației este în legătură permanentă cu sindicatele reprezentative din învățământ și asumă un dialog transparent și deschis cu acestea în vederea adoptării unor măsuri adecvate cu privire la salarizarea personalului din sistem.