Facturile greșite se recalculează, fără penalități și debranșări
PNL a reușit, în negocierile din coaliție, să îmbunătățească cadrul privind plafonarea și compensarea facturilor, astfel încât românii să fie afectați cât mai puțin de criza mondială a prețurilor. Facturile greșite se recalculează, fără penalități și debranșări.
Plafoanele scad, de măsuri beneficiază mai mulți români, compensația la factură crește
- Este un plan acoperitor, cu protecție sporită pentru populație și IMM-uri.
- Practic, este pachetul de soluții – PNL, este linia propusă de PNL în ultimele zile, care a fost extinsă pentru a acoperi și mai mulți beneficiari și cu efecte mai profunde, dar și pentru o perioadă mai lungă.
Care sunt cele 3 soluții:
- 1. Recalcularea facturilor greșite, fără penalități și debranșări.
- 2. Protecția consumatorilor casnici, atât la gaz cât și la energie electrică:
– prin scăderea plafoanelor (pentru a evita prețuri uriașe),
– prin creșterea plajei de consum (adică sunt acoperiți mai mulți beneficiari)
– prin creșterea compensației la factură (un ajutor direct la plată).
- 3. Protecție pentru IMM-uri – prin plafonarea prețurilor.
Aceste decizii luate în Coaliție reprezință o protecție sporită a cetățenilor și firmelor, fără discriminări și distorsiuni care să afecteze pe termen lung functionarea economiei, fără afectarea echilibrelor bugetare care ar fi avut consecinte negative asupra investitiilor si a deficitului bugetar, alimentând inflația.
PNL a pledat pentru o soluție realistă din punct de vedere bugetar, care să poate fi suportată de buget, costurile noilor măsuri fiind estimate la 3 miliarde de lei. Orice derapaje bugetare și modificări fiscale riscante nu ar face decât să se întoarcă împotriva cetățenilor, să pună în pericol creșterea economică, investițiile și încrederea investitorilor, să crească povara împrumuturilor și costul lor, să alimenteze inflația.
Se consideră că sunt necesare și soluții de fond, pe termen lung, care să rezolve temeinic problema structurală a prețurilor din energie: un plan de investiții multianual, asumat transpartinic, pentru a asigura securitatea energetică a României Fructificarea potențialului consistent de rezerve naturale de gaze ale României din Marea Neagră devine cu atât mai urgentă, iar legea offshore este o prioritate absolută pentru PNL.
Se vor face verificări la toți operatorii economici furnizori de energie electrică și gaze
- Potrivit deciziilor luate luni în coaliție: plafonul la energie electrică a scăzut de la 1 leu la 0,8 lei pe kilowatt.
- Limita consumului la energie electrică a crescut de la 300 kilowați la 500 de kilowați. Prin urmare, compensarea va avea o valoare de 0,291 lei/kilowatt, adică un consumator va plăti 0,68 lei/kilowatt.
- În plus, la gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va crește de la 1.000 la 1.500 kilowați.
- La gaz, valoarea compensației a crescut de la 33% la 40%, fiind un preț de 0,221 lei/kilowatt. Pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici, industria alimentară, se va asigura un preț de 0,37 lei per kilowatt.
- De asemenea, s-au găsit soluții și pentru consumatorii mari: a fost plafonat prețul la curent electric pentru IMM-uri la 1 leu/kilowatt
- Toate aceste noi decizii luate în coaliția de guvernare urmează să fie aplicate în prioada 1 februarie-31 martie 2022, printr-o Ordonanță de Urgență ce va fi adoptată de Guvernul Ciucă săptămâna viitoare, cel mai probabil.
- De asemenea, se va aplica și cerința PNL de refacere a facturilor întocmite eronat, cu încălcarea legii plafonării și compensării. Toate facturile emise greșit vor fi stornate și retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați și fără să primească penalități.
- Potrivit unei analize prezentate ieri de președintele ANPC, peste două milioane de facturi pentru furnizarea energie electrice au fost deja recalculate, fiind preluate peste 450 de sesizări de emitere neconformă, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei. Alte 101 controale sunt încă în derulare, urmând a se face verificări la toți operatorii economici furnizori de energie electrică și gaze.
În discuțiile de ieri cu premierul Ciucă, furnizorii și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură.
Vasilică Potecă, Senator PNL