Săptămâna “Zilele maghiare”

Festivalul a avut loc, timp de o săptămână, în mai multe oraşe din judeţ şi evenimentele au fost dedicate regelui Matei Corvin
Zilele maghiare din judeţul Hunedoara au avut loc la sfârşitul lunii septembrie, în mai multe localităţi şi localnicii s-au bucurat de regaluri gastronomice, concerte şi spectacole. Evenimentul, aflat la a noua ediţie, a debutat în Piaţa Cetăţii din municipiul Deva şi a promovat diversitatea culturală.
Programe care susțin conservarea identității culturale maghiare
Oaspeţii festivalului „Zilele maghiare” au participat la evenimente în aer liber, concerte live, târguri, expoziții, programe literare și culturale, o caravană a filmelor şi prima ediţie a Hunedoarei Gastronomice.
„ În acest an, evenimentele au fost dedicate regelui Matei Corvin. 2018 este anul jubiliar care marchează 575 de ani de la nașterea lui și 560 de ani de la încoronarea sa. S-a vorbit despre personalitatea celui mai strălucit rege al Ungariei – Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara” a precizat Primăria Deva.
În Deva, localnicii au participat la evenimentul denumit „Din secretele bucătarilor de la curtea regelui Matei Corvin”, dedicat gastronomiei. Au fost dansuri populare, medievale, un recital al Orchestrei Bomba Buli din Győrvár, precum şi concerte ale unor trupe din Ungaria. La Jeledinţi, au avut loc zilele satului, cu spectacole de cor şi de muzică populară, iar în Petroşani, la Biserica Romano-Catolică, localnicii au fost invitaţi la un concert de orgă susţinut de Potyó István, organistul principal al Catedralei Sf. Mihail, din Cluj-Napoca. În Hunedoara, festivalul a avut loc în faţa Castelului Corvinilor şi a fost dedicat gastronomiei maghiare, Cei prezenţi s-au bucurat de concerte şi spectacole de dans, dar şi de o prelegere cu titlul „Mátyás, regele!”, susţinută de conf. univ. dr. Radu Lupescu. În Orăştie, evenimentele s-au desfăşurat la Biserica reformată, în curtea căreia a fost preparat gulaşul. Evenimentele dedicate Zilelor Maghiare din judeţul Hunedoara au continuat pe parcursul unei săptămâni în Deva, Hunedoara, Cristur, Lupeni, Petroşani, Brad, Călan şi Orăştie.
Anul acesta au fost prezenți delegații localităților înfrățite din Szombathely, Ikervár, Győrvár din Ungaria, dar și din Ținutul Secuiesc.
Spectacolele folclorice maghiare au reprezentat un moment important prin valoarea sa educativă de păstrare și promovare a patrimoniului cultural maghiar din Transilvania. Au impresionat talentul și dăruirea membrilor formațiilor de dansuri populare, interpreților vocali și instrumentali.
Maria Hogman