Creșterea economică permite noi măsuri de protejare
Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul III cu 7,4% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 0,4% față de trimestrul II. Creșterea economică datorată politicilor liberale puse în practică de PNL ne permite să luăm noi măsuri de protejare a românilor de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze.
Produsul intern brut a crescut cu 0,4% în trimestrul III în comparaţie cu trimestrul II din 2021. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 7,4%.
România încheie 2021 cu o creştere economică de circa 7%. Creşterea economică va fi, aşadar, cu cel puțin 2 puncte procentuale mai mare decât cea estimată la realizarea bugetului pe 2021.
De aceea, anul trecut, având venituri mai mari la buget, am reuşit să scădem deficitul bugetar de la 10% la sub 7%. Pentru că am avut creștere economică, o mare parte din bani s-au dus către investiții. Investițiile la 11 luni au fost în valoare de aproximativ 45 mld lei, în creștere cu 7,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, când au fost în valoare de 41,22 mld lei.
Performanţa economică pe primele trei trimestre din 2021 a fost una bună, peste aşteptări. Majorările care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022 au fost posibile pentru că guvernarea PNL a luat măsuri care au dus la creștere economică și astfel, există sursă de finanțare pentru a le plăti. Creșterile de pensii și alocații s-au datorat performanțelor economice din 2021 bazate pe politici liberale puse în practică de PNL, prin guvernul Cîțu.
Mai mult, creșterea economică ne-a permis să compensăm facturile și să plafonăm prețurile la energie și gaze. Totodată, de la 1 aprilie, consumatorii casnici vor beneficia de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. În ceea ce privește IMM-urile, analizăm introducerea unei noi scheme de sprijin, tot de la 1 aprilie.