Liberalizarea pieței de energie – O țeapă uriașă pentru milioane de români și zeci de mii de companii!
Soluția strategică reală este ca România să devină independentă energetic
Odată în plus se dovedește cât de multă dreptate a avut PSD când avertiza asupra riscurilor aduse de o liberalizare sălbatică a pieței energiei. În acest moment s-a ajuns la situația aberantă ca PREȚURILE DE PE PIAȚA CONCURENȚIALĂ SĂ FIE MAI MARI DECÂT CEL AL SERVICIULUI UNIVERSAL. Altfel spus, pentru cel care ar vrea acum să-și facă mult invocatul contract concurențial de energie (gaz sau electricitate), factura ar crește, nu ar scădea; în loc să câștige, ar pierde bani!
- Talibanii liberalizării, precum USR-iștii Prună sau Ghinea ori liberalii Orban, Cîțu ori Popescu, sunt datori românilor să-și asume dezastrul actual și să admită că s-au înșelat catastrofal. Liberalizarea pieței energiei n-a adus nicio concurență reală, tarifele n-au scăzut, populația și economia n-au câștigat nimic. Dimpotrivă! Sunt într-o situație mai grea decât oricând.
- PE TERMEN SCURT SE IMPUNE, AȘA CUM A SOLICITAT PSD, PROTEJAREA REALĂ A CONSUMATORILOR PRIN AJUSTAREA CORESPUNZĂTOARE A LEGISLAȚIEI, dat fiind că Legea Plafonării prețurilor la energie, adoptată de fosta majoritate parlamentată, NU produce efectele scontate.
- În acest scop, PSD a cerut întrunirea rapidă liderilor coaliției, care să discute și să ia deciziile politice necesare.
- PSD propune un set de măsuri care să sprijine cu adevărat, nu doar teoretic/simbolic, populația și companiile, astfel încât să se evite un catastrofal efect de domino care ar duce la prăbușirea unor instituții și companii strategice din economia românească.
Măsuri care să sprijine populația și companiile
- Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, cât mai simplu, rapid și fără birocrație. Valoarea ar trebui să fie suficient de mare pentru ca oamenii să facă față facturilor majorate fără riscul deconectării sau a sărăcirii extreme
- Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată
- Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare.
- Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.
În plus PSD pledează insistent pentru utilizarea tuturor resurselor posibile pentru creșterea eficienței energetice, nu doar la nivelul locuințelor individuale, ci și al companiilor. România are la dispoziție banii europeni din Fondul de modernizare pe care încă nu i-a accesat.
- Marcel Ciolacu: ”Eu aş propune, așa cum s-a făcut şi în Spania, ca din acest fond de modernizare să venim cu vouchere către populaţie pentru modernizare şi creşterea eficenţei energetice a locuinţelor de un miliard de euro”.
Soluția strategică reală pe termen mediu este ca România să devină independentă energetic, iar în viziunea PSD acest lucru se poate realiza într-un interval de 3-5 ani prin crearea unei Companii Energetice Naționale capabile să asigure energie necesară consumului intern dintr-un mix de surse.
Viorel Sălan,
Deputat PSD