PNL nu susține taxa de 1% din cifra de afaceri a companiilor
Camera de Comerț Americană în Romania cere coaliției de guvernare să renunțe la intenția de a introduce o taxă de solidaritate
Aceasta taxă nu își are rostul, dar decizia va fi luată în coaliție. Peste 330 de companii ar fi afectate. Contribuția corporațiilor la buget este semnificativă și a contat foarte mult în starea de urgență, în 2020, când 2 luni economia a fost închisă, iar unele dintre companii au plătit taxele și impozitele cu 3 luni în avans, pentru a ajuta bugetul României. Camera de Comerț Americană a cerut că taxa să nu fie introdusă întrucât ar descuraja investițiile.
Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat că el și PNL nu sunt de acord cu această taxă, dar decizia se va lua în coaliție.
PNL consideră că această taxă nu se justifică în contextul economic din România, întrucât veniturile de la buget au fost susținute de astfel de companii, și mai ales în 2020, în perioda stării de urgență, când economia a fost închisă pentru câteva luni
Spre exemplu, un mare retailer, Kaufland, unul dintre cei mai mari angajatori din piaţa locală, a achitat în aprilie 2020 cu trei luni în avans taxele şi impozitele pe piaţa locală. Astfel, compania a platit 69 millioane lei, reprezentând taxe pe anul 2020 şi impozit pe profit trimestrul martie-mai.
PNL nu consideră că suprataxarea este o soluție, pentru că am descuraja investițiile străine
Vom vedea ce decizie se va lua în coaliție, dacă este oportună o astfel de măsură. PNL nu o susține, dar decizia va fi luată în interiorul coaliției, de către președinții PNL, PSD, UDMR și premierul Nicolae Ciucă.
Trebuie să fim atenți la semnalele mediului de afaceri. Camera de Comerț Americană în Romania (AmCham) cere coaliției de guvernare să renunțe la intenția de a introduce o taxă de solidaritate pentru companiile cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, precizând că o astfel de măsură descurajează investițiile și extinderea în România.
În plus, peste 330 de companii ar fi afectate: taxa de solidaritate pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro ar lovi companii precum Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman, Carrefour
Guvernările liberale au demonstrat că poți crește veniturile fără să crești taxele. Investițiile și creșterea economică, cea mai bună soluție pentru o economie sănătoasă.
Dacă descurajăm investițiile, descurajăm colectarea la buget și sabotăm de fapt creșterea pensiilor și salariilor