Meniu Principal

INS a revizuit în sus creşterea economică din trimestrul III

 Institutul Naţional de Statistică a revizuit în sus creşterea economică din trimestrul III, la 0,4%. Față de același trimestru din 2020, produsul intern brut a crescut cu 7,4%.

Creșterea economică ne-a permis să alocăm bani către investiții și sănătate, să compensăm și plafonăm prețurile la energie, fără să creștem taxe, ținând sub control cheltuielile bugetare.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în sus creşterea economică din trimestrul III al acestui an, la 0,4%, de la 0,3% cât estima anterior.

Față de același trimestru din 2020, produsul intern brut a crescut cu 7,4%, date revizuite în sus cu 0,2 puncte procentuale. Cea mai importantă contribuție a avut-o agricultura: 2,6%. Comerțul a contribuit cu 1,8 %, IT &C au contribuit cu 0,9 %.

Produsul Intern Brut estimat pentru perioada ianuarie-septembrie a fost în creștere cu 7,1% faţă de aceeași perioadă din 2020. Cele mai importante sectoare în ceea ce privește contribuția la creștere au fost: comerțul (+2%), industria (+1,3 %), agricultura (1%), IT&C (1%).

Pentru că am avut o creștere economică, o mare parte din bani s-au dus către investiții și către sănătate. Investițiile după primele nouă luni sunt la 33,7 miliarde lei, cu 3,9 miliarde mai mult față de perioada similară a anului trecut și dublu față de aceeași perioadă a lui 2018.

Creșterea economică ne-a permis să compensăm facturile la energie și să plafonăm prețurile la energie. Datorită creșterii economice, produsă de măsurile luate, putem majora sustenabil salariile, pensiile și alocațiile.

Vasilică Potecă

Senator PNL