Meniu Principal

Legi importante adoptate în plenul Camerei Deputaților

Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi

Printre proiectele de lege adoptate ieri se numără şi unul care vine în sprijinul copiilor necăjiţi. În România există încă un număr însemnat de preșcolari și elevi vulnerabili care se află în situație de abandon școlar, descurajați de un cadru legal neadaptat nevoilor lor reale.

Din acest motiv s-a votat cu o largă majoritate şi adoptarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.91/2021 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat (PL-x 416/2021).

Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat a fost implementat în anii școlari 2016-2017, 2017-2018 și în anul 2019, respectiv în 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, în anul 2020.

Noul act normativ răspunde în primul rând necesitaţii continuării eforturilor pentru diminuarea ratei părăsirii timpurii a școlii, în condițiile în care valoarea acestui indicator se plasează încă peste media Uniunii Europene, fiind de 18,1% în 2017, 16,4% în 2018 și 15,3% în 2019 (conform datelor oficiale Eurostat).

Un alt proiect adoptat azi a fost Propunerea legislativă pentru modificarea art.3 alin.(3) din Legea cooperaţiei agricole nr.566/2004 (Pl-x 364/2021) . Aceasta este o iniţiativă a deputaţilor şi senatorilor PSD care recunoaşte că satul românesc a fost, este şi va fi un element de siguranţă naţională, îndeplinind funcţii economice, sociale şi culturale importante pentru progresul naţiunii române.

Constatând criza pe multiple planuri prin care trece satul românesc din cauza lipsei de siguranţă economică a gospodăriilor ţărăneşti, fenomen agravat mult prin emigrare, lipsa de instructori şi educatori buni, şi practicarea unei economii de subzistenţă, noua lege introduce termenul de gospodărie ţărănească mixtă, organizată şi condusă de ţăranul gospodar, dar stimulată, încurajată şi protejată de un set de norme legale dedicate special acestui scop.

Viorel Sălan, Deputat PSD