Ședința de Plen a Camerei Deputaților
Recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare
Pe ordinea de zi a plenului de azi s-a aflat şi „Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul său în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat” (PL-x 300/2021).
Iniţiativa vizează eliminarea condiţiei ca succesorii să realizeze venituri lunare mai mici de 50% din câştigul salarial mediu brut, urmaşii beneficiind de dreptul la indemnizaţie, fără ca acesta să fie restricţionat de nivelul veniturilor realizate.
În intervenţia pe care am avut-o în legătură cu acest proiect de lege am evidenţiat faptul că mă număr printre iniţiatorii Legii nr.168/2020, adoptate în legislatura precedentă, alături de colegii mei parlamentari PSD. La vremea respectivă am modificat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 86/2006 şi am eliminat o serie de inechităţi apărute între componentele sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în sensul în care prevederile legale erau aplicabile numai personalului Ministerului Apărării Naţionale şi numai pentru misiuni executate în afara graniţelor statale ale României.
Pornind de la un studiu pe care l-am efectuat alături de colegii mei şi cu sprijinul celor două ministere de forţă – Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne – cu privire la personalul militar, respectiv poliţiştii, care a avut de suferit în urma misiunilor, acţiunilor sau operaţiilor militare desfăşurate în ţară şi în afara graniţelor naţionale, am ajuns la concluzia că trebuiesc luaţi în considerare şi militarii/ poliţiştii decedaţi sau răniţi aparţinând nu numai Ministerului Apărării Naţionale ci şi celorlate componente ale sistemului naţional de apărare.
Astfel că am reuşit să promovăm legea la care se face referire.
Am deschis însă cumva cutia Pandorei, prin promovarea Legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul său în afara teritoriului statului român .
Prin modificările care se doreşte a fi aduse prin forma adoptată de către Senat a PL-x 300/2021, se elimină unele condiţionări în acordarea indemnizaţiei urmaşilor şi părinţilor eroilor căzuţi la datorie.
În ceea ce priveşte amendamentele depuse în Camera Deputaţilor, respectiv la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţa naţională, am făcut cunoscut faptul că nu sunt de acord în totalitate cu acestea, deoarece vor crea alte inechităţi.
Viorel Sălan, Deputat PSD