Sălan: Intrebare adresată ministrului mediului
Proiectul primarului Comunei Boşorod de a moderniza un drum comunal de 6 km este blocat de un aviz parţial primit de la administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Motivele invocate de către Consiliul Ştiinţific al Parcului sunt formulări generale, cărora le lipseşte rigoarea şi precizia necesară unei evaluări ştiinţifice aprofundate.
M-am adresat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna TÁNCZOS, cu următoarea întrebare:
Stimate Domnule Ministru,
În primăvara anului 2021, Primăria Comunei Boşorod, judeţul Hunedoara, a obţinut Certificatul de urbanism nr. 100/17.03.2021 emis de Consiliul Judeţean Hunedoara, în scopul elaborării documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii privind „Modernizare DC 57C, L=6500 m, Comuna Boşorod, judeţul Hunedoara”, întocmindu-se documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI) pentru obiectivul „Modernizare DC 57C, L=6500 m, Comuna Boşorod, judeţul Hunedoara”.
Pe baza acestui document, s-au aprobat în bugetul comunei finanţări pentru realizarea documentaţiei tehnice de tip DALI pentru modernizarea drumului comunal DC 57C.
Prin Certificatul de urbanism nr. 100/17.03.2021 emis de Consiliul Judeţean Hunedoara privind obiectivul „Modernizare DC 57C, L=6500 m, Comuna Boşorod, judeţul Hunedoara”, în vederea obţinerii Autorizaţiei de construire, s-au solicitat avize din partea:
– Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara;
– E – Distribuţie Banat S.A. – Unitatea teritorială Reţea Deva;
– Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara;
– Direcţiei Judeţene pentru Cultură Hunedoara;
– Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Hunedoara.
Prin Decizia etapei de evaluare iniţială nr. 3040/12.04.2021 emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, s-a solicitat prezentarea unui aviz din partea administratorului Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, iar în urma solicitării acestui aviz, Primăria Comunei Boşorod a primit un aviz favorabil pentru realizarea parţială a proiectului „Modernizare DC 57C, L=6500 m, Comuna Boşorod, judeţul Hunedoara”.
Realizarea parţială prevede ca modernizarea DC 57C să se realizeze pentru ramificaţia drumului care face legătura cu satul Cioclovina, neaprobându-se şi modernizarea ramificaţiei către Peştera Cioclovina.
Motivele invocate de către Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina în avizul parţial se referă în principal la intenţia de a proteja coloniile de lilieci care utilizează peşteriIe Cioclovina Uscată şi Cioclovina cu Apă ca adăpost, dar formulările din textul avizului prezintă lacune serioase şi contradicţii şi sunt lipsite de rigoarea şi precizia necesară unei evaluări ştiinţifice aprofundate.
În primul rând, nu sunt oferite date concrete, ştiinţifice, în legătură cu dimensiunea fizică a acestor colonii de lilieci, referirile rămânând generale şi generice.
De asemenea, în textul avizului, pe de o parte se afirmă că traficul rutier accentuat în zona de hrănire a liliecilor va afecta în mod negativ coloniile de chiroptere şi că “Turismul în proximitatea Complexului Carstic Ponorici – Cioclovina poate creea perturbări în rândul speciilor autohtone, mai ales a chiroptereIor”, dar în acelaşi document se susţine că “Accesul în peşterile Cioclovina Uscată şi Cioclovina cu Apă nu se poate realiza decât în baza autorizaţiei emise de către Comisia Patrimoniului Speologic şi avizului APNGMC”. Deci, practic, nu există turism în zona respectivă. Şi analiza amănunţită a textului ar putea continua în acelaşi fel.
Menţionez că de modernizarea ramificaţiei către Peştera Cioclovina ar fi urmat să beneficieze un număr de şase gospodării, aparţinând de comuna Boşorod.
Precizez de asemenea că starea actuală a acestui drum nemodernizat este cât se poate de proastă. Carosabilul este plin de gropi, fără rigole de scurgere a apei meteorice, cu acostamente şi taluzuri predispuse alunecărilor de teren, ceea ce s-a şi întâmplat acum câţiva ani, când drumul a fost blocat de o alunecare de teren pentru o perioadă bună de timp, cetăţenii fiind izolaţi de restul comunităţii.
Faţă de situaţia prezentată anterior, vă solicit să îmi comunicaţi care este soluţia pentru ca şi cetăţenii care locuiesc în satul Cioclovina, comuna Boşorod, judeţul Hunedoara, să beneficieze de un drum modernizat pentru a putea să se deplaseze pentru aprovizionarea cu alimentele necesare traiului zilnic şi asistenţă medicală ori de câte ori este nevoie?
Solicit răspuns în scris.
Vă mulţumesc.
Viorel Sălan, deputat PSD