Meniu Principal

România a răspuns la cererea de ajutor trimisă de guvernul grec

Viorel Salan: “Guvernul grec a fost nevoit  să  evacueze peste noapte mii de cetățeni și turiști din suburbiile nordice ale Atenei și de pe insula Evia”

Peste o sută de pompieri români îi ajută pe colegii lor din Grecia să facă față unora dintre cele mai grave incendii din Europa, declanșate pe fondul temperaturilor extreme din această vară. Despre misiunea militarilor români, ne-a oferit câteva detalii  Viorel Salan, deputat PSD de Hunedoara, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

–     Grecia a fost mereu o destinație preferată de vacanță pentru turiștii români. Însă incendiile de acum i-au obligat pe unii dintre ei să își întrerupă concediile. Au mai fost incendii și în anii trecuți, dar parcă niciodată de amploarea celor  din acest an.

Într-adevăr.  În această vară, vremea în Europa a confirmat  ceea ce bănuiam cu toții. Încălzirea globală este o realitate palpabilă. Fenomenele meteorologice extreme sunt din din ce în ce mai mai grave. Au avut loc mai întâi inundațiile catastrofale care au devastat  vestul Germaniei, înainte de a afecta apoi Belgia și Olanda, iar ele au fost cauzate de ploile nemaiîntâlnite în ultimii 100 de ani. Acum  Grecia se confruntă cu un val de caniculă fără precedent, care a dus la declanșarea seriei de incendii distrugătoare la care asistăm acum.

Guvernul grec a fost nevoit  să  evacueze în masă peste noapte mii de cetățeni și turiști din suburbiile nordice ale Atenei și de pe insula Evia din apropiere, în timp ce vântul s-a întețit și a favorizat extinderea incendiilor.

De la sfârșitul lunii iulie, incendii devastatoare  s-au dezlănțuit  și în Albania și Bulgaria, de unde au început să se extindă. Macedonia de Nord a declarat starea de urgență din cauza propriilor incendii.

Și în sud-vestul Turciei, canicula a făcut ca incendiile locale să fie cele mai intense înregistrate până acum. Opt persoane au murit și câteva sute au fost rănite, mii de rezidenți și turiști fiind forțați să fugă din calea flăcărilor.

Situația este foarte grea în acest  moment.

–      Pompieri români participă la o misiune de ajutorare a colegilor greci pentru stingerea acestor  incendii nimicitoare. Cum se descurcă?

România a răspuns la cererea de ajutor trimisă de guvernul grec prin Mecanismul european de protecție civilă.

O subunitate de pompieri români, dotați cu 23 de vehicule speciale și echipament modern,  se află în prezent în Grecia pentru a da o mână de ajutor.

Una dintre cele mai afecate zone este insula Evia, unde, de peste o săptămână, focul a cuprins localitate după localitate. Acolo se află și pompierii noștri.

Prima lor misiune a început duminică, în zona Spathari. Și de la început au impresionat pe toată lumea, inclusiv pe localnici, prin rapiditatea cu care s-au mișcat, prin organizarea și modul metodic de acțiune, dar și prin reflexe instinctive uimitoare. După ce și-au înființat imediat un cartier general propriu, au procedat la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au integrat  intercomunicarea de ultimă generație.

Au profitat de zecile de pâraie existente în zona afectată  și cu furtunuri de 60 de metri s-au grăbit să stingă focurile.

Înregistrări video cu pompierii români aflați în Grecia pentru a acționa împotriva incendiilor  au devenit virale pe Internet.

–     În subunitatea de pompieri români din Grecia se află și un hunedorean…

Da. Este vorba despre maiorul Claudiu Bibarţ, comandantul Secţiei de Pompieri Brad. Maiorul Bibarţ este comandantul pompierilor brădeni din anul 2010 după un an de la accederea în corpul ofiţerilor.

Pompierul hunedorean a fost permanent preocupat să își completeze cunoștințele și abilitățile profesionale mai ales în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor de urgenţă și în special intervenţia de stingere a incendiilor de fond forestier. În acest sens, știu că a participat la cursuri de pregătire şi s-a remarcat în cadrul exerciţiului naţional „ForFirEx – 2019”, primul de acest fel organizat în România în domeniul gestionării situaţiilor complexe generate de incendiile de pădure.

În Grecia, pompierul hunedorean coordonează o echipă alcătuită din salvatori de la I.S.U. Braşov și I.S.U. Prahova. Aceasta este prima misiune de intervenție în afara țării la stingerea incendiilor masive de pădure şi vegetaţie uscată cu impact catastrofal asupra populaţiei.

Sunt convins că împreună cu toți ceilalți colegi vor reuși să ajute cât mai mult Grecia și vor face cinste României în prima misiune de intervenție în afara țării la acest tip de risc. Îi așteptăm să se întoarcă sănătoși acasă.

Poliana Mardari

 



« (Stirea anterioara)