Meniu Principal

În Săptămâna Patimilor , Guvernul Cîțu se pregătește “ să sacrifice” milioane de lucrători români

Într-un dispreț suveran față de Constituție cât și față de statutul României de stat membru al Uniunii Europene, Guvernul, cuprins de un delir legislativ,  adoptă în Ședința din 28 aprilie 2021, două  acte normative care vor genera probleme uriașe în materia relațiilor de muncă și vor afecta drepturile a milioane de lucrători .

Fară niciun fel de temei de drept constituțional, Guvernul, la propunerea unei parți din mediul de afaceri (care i-a livrat la cheie textele de acte normative)  își însusește două Ordonanțe:

– Ordonanța de Urgență privind utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate însoțite de marca temporala și sigiliul electronic calificat al angajatorului în domeniul relațiilor de muncă și pentru modificarea și completarea unor acte normative ;

– Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr 53/2003 – Codul Muncii, cu modificările și completările ulterioare.

Amble acte normative încalcă fără echivoc dispozițiile Art.115, alin.4 din Constituție avind în vedere că nu se justifică urgența în adoptarea acestora. Legiuitorul a introdus în textul constituțional această posibilitate de delegare legislativă în care Guvernul poate emite Ordonanțe de Urgență, exclusiv pentru situații extraordinare a căror reglemantare nu poate fi amânată!!!

În concret, Ordonanța de Urgență privind utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate însoțite de marca temporală și sigiliul electronic calificat al angajatorului în domeniul relațiilor de muncă și pentru modificarea și completarea unor acte normative, generează posibilitatea ca un contract individual de muncă să poata sa fie semnat electronic la fel ca și toate celelalte documente ce privesc încheierea, executarea, modificarea și încetarea acestuia.

Si asta in contextul in care Institutiile Publice responsabile (gen Inspectia Muncii, Instante de judecata) nu sunt pregatite din punct de vedere al logisticii, personalul acestora nu are competentele adecvate si nu in ultimul rind, cetatenii beneficiari, se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste competentele digitale!!!

Apropo, Guvernule,  daca tot v-ati propus sa digitalizati sisteme mari, de ce ati alocat 0 (zero) EURO prin PNRR pentru dobindirea de competente digitale pentru cetatenii cu varste cuprinse intre 16-72 ani, asa cum Comisia Europeana a cerut tuturor Statelor Membre??? Nu de altceva dar fara competentele respective degeaba digitalizati!

În ceea ce privește Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr 53/2003- Codul Muncii, cu modificările și completările ulterioare pe lângă elementele de neconstitutionalitate mentionate mai sus, aceasta vine cu teza excluderii angajatorilor de a intocmi fișa postului și regulamentul intern stabilind posibilitatea acestora de a comunica verbal salariatilor atribuțiile ce le revin.

O comunicare verbală a atributiilor unui salariat nu este conforma cu principiile si dreptul Uniunii Europene!!!

La data de 20 iunie 2019 a fast adoptata Directiva( UE) 2019/1152 a Parlamentului European si a Consiliului privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in Uniunea Europeana.

Romania in calitate de Stat membru al EU, are obligatia sa transpuna aceasta Directiva pana la data de 01 august 2022.

Chiar in preambulul acestei Directive,Principiul nr. 7 al Pilonului european al drepturilor sociale prevede ca lucratorii au dreptul de a fi informati in scris la incadrarea in munca in legatura cu drepturile si obligatiile lor care decurg din raportul de munca, inclusiv in legatura cu orice perioada de proba…

Ce face insa Guvernul Romaniei? in loc sa transpuna Directiva in legislatia nationala introduce prin aceasta Ordonanta teza conform careia salariatii unei microintreprinderi vor fi informati verbal cu privire la atributiile pe care urmeaza sa le desfasoare!!! VERBAL!!!

Categoriile de angajatori care pot fi exclusi de la aplicarea Directivei sunt expres prevazuti in textul acesteia, iar microintreprinderile nu se afla printre acestia! Excluderea microintreprinderilor de la intocmirea Regulamentului Intern, ar determina imposibilitatea acestor angajatori de tip microintreprindere sa isi indeplineasca obligatiile legale stabilite prin alte acte normative.

Prin aceasta smecherie a Guvernului, nu se va mai asigura respectarea drepturilor salariatilor microintrepinderilor in ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca, egalitatea de sanse si tratament, nediscriminarea, demnitatea in munca, etc.

Fisa postului ce ar fi trebuit sa i se comunice in scris salariatului devine istorie si odata cu disparitia acesteia capacitatea Inspectiei Muncii de a mai controla si a instantelor de judecata de a se mai raporta la acest tip de inscris. Odata cu disparitia fisei postului, se va schimba pentru milioane de cetateni statutul: din SALARIAT in SCLAV !

Oare cat de mult poti sa urasti cetatenii in varsta de munca din aceasta tara incat sa adopti astfel de aberatii legislative? Pentru ca lucrurile nu trebuie sa ramana asa, impreuna cu celelalte confederatii sindicale, vom cere Avocatului Poporului sa sesizeze in regim de urgenta Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea celor doua Ordonante, vom cere Parlamentului sa dezbata in regim de urgenta legile de aprobare a acestor Ordonante si sa le respinga si nu in ultimul rând, vom pregati actiuni de protest in cazul in care tezele din cele doua Ordonante vor ramane in vigoare.



« (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) »