Meniu Principal

18 Decembrie – Ziua minorităților naționale

UCRR -Conștientizare a rolului și locului etniei rutene în spațiul cultural multietnic românesc

În data de 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase.

Recunoscând importanţa momentului, o serie de state au declarat ziua de 18 decembrie, a fiecărui an, ca Zi a minorităţilor naţionale.

România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998, prin care data de 18 decembrie a fost declarată Ziua minorităţilor naţionale. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat în ședința din 21 noiembrie 2017, Legea privind instituirea Zilei Minorităţilor Naţionale din România ca sărbătoare naţională. Preşedintele României a promulgat această lege în data de 7 decembrie 2017, astfel ziua de 18 Decembrie devenind zi de sărbătoare naţională în țara noastră.

Ziua minorităților naționale este sărbătorită de toate minoritățile etnice din țara noastră, care au cel puțin un reprezentant în Camera Deputaților: maghiari, armeni, slovaci, cehi, greci, tătari, ruteni, germani, croați, sârbi, turci, ruși, lipoveni, polonezi, albanezi, ucraineni, bulgari, romi, macedoneni, evrei.

În fiecare an, cu prilejul acestei zile, Departamentul pentru Relații Interetnice organizează o serie de manifestări culturale, care prezintă tradițiile specifice fiecărei minorități: cântece și dansuri tradiționale, expoziție de costume și obiecte de artizanat și bucătărie tradițională.

Uniunea Culturală a Rutenilor din România, alături de celelalte organizații ale minorităților naționale din România, va organiza și desfășura, în filiale, diverse activități de conștientizare a rolului și locului etniei noastre în spațiul cultural multietnic românesc, ca simbol al unității în diversitate. Aceste activități, din cauza pandemiei de coronavirus care continuă și în acest an, se  vor desfășura la un nivel mult mai restrâns decât în alți ani, fiind folosit ca mijloc de exprimare, cel mai adesea, spațiul on-line.

Francisc Oscar Gal, Vicepreședinte UCRR



(Stirea urmatoare) »