Meniu Principal

150 de ani de minerit la Lonea

Astăzi, s-au marcat 150 de ani de minerit la Lonea, prilej cu care am luat parte la festivitățile organizate la sediul exploatării miniere, alături de conducerea minei și a numeroși invitați.
În ultimul secol și jumătate, mineritul a fost una dintre activitățile de bază care a dus la dezvoltarea accelerată a zonei Văii Jiului. Acum, mina Lonea, alături de mina Lupeni, se află în proces de închidere. La finalul anului viitor se va opri producția, iar apoi se va trece la punerea în siguranță a celor două mine.
Este important că s-a reușit înființarea Complexului Energetic Valea Jiului, că au sosit primii bani din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului și că toți cei peste 2000 de mineri care mai sunt în activitate își păstrează locurile de muncă. A fost o decizie pe care premierul Marcel Ciolacu a pus-o rapid în aplicare și a venit, astfel, în sprijinul mineritului și al minerilor din Valea Jiului. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a dovedit că este un om de cuvânt, un adevărat profesionist, care își respectă promisiunile făcute liderilor minerilor cu care s-a întâlnit în 29 septembrie la Deva.
Înțelegerea semnată cu Comisia Europeană de închidere a minelor din Valea Jiului își continuă parcursul, iar mineritul așa cum îl știm noi astăzi va dispărea după anul 2030. În aceste condiții, suntem datori să punem ceva în loc, să dezvoltăm regiunea și să o orientăm spre industrii noi, competitive, bazate pe tehnologii ale viitorului. Componente importante ale viitoarei economii locale vor fi și cercetarea, inovarea, turismul și serviciile, precum și programele de reconversie și perfecționare continuă a forței de muncă.
În acest scop, grupul de lucru aflat sub coordonarea Consiliului Județean Hunedoara, a întocmit Planul Teritorial pentru Tranziție Justă, iar prin Programul pentru Tranziție Justă s-a reușit atragerea în județul Hunedoara a sumei de 525,7 milioane de euro destinată proiectelor de dezvoltare. De acești bani va beneficia în mare parte Valea Jiului, dar fonduri însemnate vor putea fi atrase și de firme și autorități publice din celelalte zone mono-industriale ale județului nostru.
Oamenii din Valea Jiului regretă, cu siguranță, dispariția acestei industrii de tradiție și, din acest motiv, trebuie să fim foarte atenți la proiectele pe care le vom implementa, pentru că de ele depinde viitorul acestei zone și al locuitorilor de aici.


(Stirea urmatoare) »