142 de ani de la naşterea lui Aurel Vlaicu
Marele inventator şi pionier al aviaţiei româneşti se năştea la 19 noiembrie 1882 în comuna Binţinţi, astăzi sat Aurel Vlaicu, Oraș Geoagiu, judeţul Hunedoara.
După absolvirea liceului la Sibiu, şi-a continuat studiile în străinătate, la Ludwig Maximilians Universität din München unde a obţinut, în 1907, diploma de inginer.
După 1 an petrecut ca inginer la uzinele Opel, acesta s-a întors în ţară cu planurile unui aparat de zbor – Vlaicu I, construit la Bucureşti , cu ajutorul căruia a realizat zborul din 17 iunie 1910 la Cotroceni, pe o distanţă de 50 de metri, avionul urcând la o înălţime de 3-4 metri.
Anul următor inginerul român a construit al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câştigat cinci premii la mitingul aerian de la Aspen, în Austria.
La 27 septembrie 1910, Aurel Vlaicu realiza prima misiune militară aeriană din istoria aeronauticii românești, pe ruta Slatina-Piatra Olt, predând prinţului-moștenitor Ferdinand, un document operativ al Marelui Stat Major.
În acest fel, România devenea a doua ţară din lume, după Franţa, care întrebuinţa avionul în timpul unor manevre militare.
„— Mă.. Eşti cel mai mare geniu pe care l-a născut naţia asta. Dumnezeu a luat un boţ de lut a suflat în el şi i-a poruncit: Fii om. Dar tu i-ai mai lipsit o bucată de fier, i-ai dat o sfârlă şi i-ai zis: Fii pasăre… . Ştii tu ce-i asta? Nu ştii. Bine că nu ştii. Dar eu sunt aşa de bătrân că trebue să ştiu. Şi mă înspăimânt… Asta-i a opta zi din facerea lumii… Iar pe aceea n-o mai face Dumnezeu. O faci tu, care eşti ucenicul lui… Maistoraşul Aurel, ucenicul lui Dumnezeu… Frumos nume ai!…”
Ion Luca Caragiale
Vasile Cărăguț, președinte PSD Geoagiu
« Viorel Sălan:” Copiii noștri trebuie tratați și apoi reintegrați. Trebuie să-i ajutăm!” (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) Premierul României, Ciolacu: „Forțele extremiste trebuie izolate” »